EKSKLUZIVNO ZA "SRPSKI TELEGRAF": Stanković pravo u CENTAR o Vučiću, Džeju i svom ŽIVOTNOM SNU!

Autor:

Sport

30.12.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima li šta veće od toga, da vodiš voljeni tim i svoju zemlju? Međutim, razmišljam samo o klubu, to je trenutno moj put, kaže Stanković.

RepublikaFoto: Starsport
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković

Posle godinu dana provedenih na klupi Crvene zvezde Dejan Stanković (42) deluje inficiran poslom. Sa pomoćnikom Vinćencom Sasom radi na taktici i posmatra ekran koji podseća na video-igrice posvećene fudbalu. Deluje umorno, stariji nego što je bio kad je zadužio trenerku voljenog kluba. Ali isplatilo se, nastavio je uspešnu seriju Zvezdinih rezultata u Evropi, gde ga u šesnaestini finala Lige Evrope čeka ljuti rival iz igračkih dana Milan.

Sa Dekijem smo razgovarali o tome kako se uopšte odvažio da postane trener iako je sebe ubeđivao da nije za to, da bi nam priznao da mu je san da jednog dana vodi Srbiju, ali da sada nije trenutak za to jer ima još dosta posla sa Crvenom zvezdom. A prisetili smo se i nekih detalja iz prošlosti, koji su ostali upamćeni u narodu poput izlaska u kom su on i Siniša Mihajlović Vijerija, Adrijana i ostale kolege iz Intera odveli na pljeskavice na Dorćol.

*Kako ste od "neću da budem trener" došli do "biću trener Zvezde"?

- Dok igraš i imaš sve obaveze i utakmice i onda kažeš: "Jao zamisli još i dalje posle karijere da bude ovako." I onda sam svesno sebe ubeđivao: "nećeš, nećeš, nećeš." Znam koliko odricanja nosi trenerski posao, koliko fokusa i posvećenosti moraš da imaš jer je to posao 00-24. Viđao sam to kod ostalih trenera, pogotovo kod Mihe. Posle 10 minuta priče, on je već odsutan, već je na utakmici.

*A kad ste već prihvatili...

- Znam kakav sam ja. Ako sam već nešto prihvatio, onda će to biti do koske. Pogotovo što je to Crvena zvezda, ne možeš to olako da prihvatiš. To je za mene najveći klub na svetu. Kada si dete Crvene zvezde, onda si stopostotno u tome. Ili tako ili nikako drugačije. Mnogo je odricanja, mnogo žrtve, ali za Crvenu zvezdu vredi.

*Imate li ponude iz Italije?

- Ne. Sigurno tebi ne bih rekao da imam, uz dužno poštovanje.

Iz Italije mi fali "samo" porodica

*Nedostaje li vam nešto iz Italije?

- Ništa drugo, osim porodice, mi ne nedostaje iz Italije. Ništa, bukvalno. Oni mi nestvarno nedostaju. Ozbiljno je to odricanje i žrtva, što se mene lično tiče. Fale. Dođeš kući, treba s nekim nešto da podeliš... Ne može niko da ti zameni familiju. Ali pre godinu da smo se dogovorili, znali smo u šta se upuštamo.

Korona je dosta uticala na naša viđanja i na putovanja. Skinuti letovi, granice, testovi. Ne žalim se, ali fale mi mnogo.

*Poznato je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliki zvezdaš. Da li vas nekad pozove da pita nešto ili da sugeriše?

- Pozove. On je veliki zvezdaš, ali ne pita me ništa niti sugeriše. Jedan lep poziv uputio je posle Genta, posle pobede. Pozdravio je momke, čestitao jer smo uradili veliku stvar, kako za Zvezdu tako i za srpski fudbal i celu zemlju. To je bila njegova velika čestitka.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

*Kako je rasla Zvezda od Omonije naovamo, a i vi s njom na klupi?

- I porazi su sastavni deo fudbala. Samo da je jedna Benova lopta ušla, rezultat bi bio totalno drugačiji. Dogurali su do penala i nesretno smo ispali. Ali smo težim putem došli do cilja. Liga Evrope je odelo po meri za Crvenu zvezdu. Nismo možda uspeli do te finansijske nagrade da dođemo, ali smo probali da to nadoknadimo sa ovih 11 bodova u grupnoj fazi.

Vijeri i Adrijano još pamte našu pljeskavicu

*Sećate li se kad ste Vijerija, Adrijana i ostale odveli kod Lokija na pljeskavicu?

- Momci iz Intera došli su u Beograd da im pokažemo grad. Bili su gladni, kod Lokija je tad bila popularna i dobra pljeskavica i odveli smo ih tamo na klopu. Tada su nastale te fotografije. Znam da im se pljeskavica dopala. Detalja iz provoda se ne sećam, davno je bilo.

*Da li ste u kontaktu sa Adrijanom?

- Nisam u kontaktu sa Adrijanom. Ne čujemo se, ali znam da je dobro. Tako su mi preneli.

*Kada ćete pobediti u večitom derbiju?

- Kada za to budemo spremni. Pre svega, mentalno. Nama sezona nije jedna utakmica. Mi ne spremamo sezonu za jednu utakmicu. Mi spremamo za ciljeve. Kad budemo mentalno preklopili, pobedićemo.

*Nedavno je preminuo Džej Ramadanovski. Kako ga pamtite?

- Lep period. Pa Džej. Zabavan, veseo. Ne sećam se kad sam ga poslednji put video. Tad kod Mihe na svadbi, pa možda 2006. I posle toga se nismo ukrstili. Videli smo se jednom ili dva puta u gradu. Odrasli smo svi uz njegovu muziku. On je promenio našu muziku, doneo toliko zadovoljstva i veselja. Kod mene je pevao na venčanju, na krštenju dece. Obeležio je jednu epohu nas koji smo odrastali u tom vremenu i prerano je otišao.

*Kako je Aleksandar Katai?

- Ja nisam doktor. On je OK. Klub se oglasio oko svega. Idemo dalje. Doktori rade svoj posao. Nije to ništa strašno. Sale će se brzo vratiti u stroj, verujem u to.

Murinjo se javljao dok je bio bez posla

*Da li ste u kontaktu sa bivšim trenerima?

- Čuo sam se nekoliko puta sa Zakeronijem, sa Manćinijem. Svako je u svojim obavezama. Čuo sam se sa Mihom, s njim se čujem često. Sa Žozeom na grupi Tripleta. On je bio najaktivniji na toj grupi dok nije našao posao. Žoze kao sagovornik je unikatan.

*Često vam se desi da pomešate italijanski i srpski. Neki vam to uzimaju za zlo.

- Ja sam sa 19 godina otišao u Italiju i 22 godine sam tamo. Ajde da kažemo da se do pete godine ne sećaš, računaj da sam dve trećine vremena u Italiji. Šta tu neko može da zameri? Kad držim sastanak, imam igrače s kojima pričam italijanski. Imam Dijega, imam Bena, koji razume. Pričam srpski, pa njima objasnim na italijanskom i onda nastavim italijanski. Pa mi kažu: "Mister, je l' možeš srpski?" Meni je to kao da pričam srpski. Isto mi je. I onda preklopim, misleći da pričam srpski. Zameraju mi Čempions lig, ali evo sad kažem Liga šampiona. Može da bude samo simpatično.

*Koji jezik govorite kod kuće?

- Kući sa sinovima pričam srpski. Oni pričaju italijanski. Sve im je na italijanskom. I drugari i škola. Kad treba da se udubimo u neke stvari, kad im treba neka reč da se tehnički nešto objasni, lakše nam je na italijanskom. Ne vidim ništa loše u tome. To da li će neko da kaže merkato ili.... kako se kaže... prelazni rok. Eto vidiš, ne mogu ni sad da se setim.

*Nedavno je preminuo Maradona. Da li ste sw upoznali s njim?

- Maradonu sam video na jednoj humanitarnoj utakmici. Samo je došao, održao govor i otišao. I video sam ga u tunelu kad smo izgubili 6:0 od Argentine. Posle toga ga nisam video.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading