Plavokosi genijalac

Autor: Ilija Vuksanović

Sport

08.11.2017

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posedovao je strahovito jak šut, odličan pregled igre, bio je nezaustavljiv kada krene u prodor i fantastično se služio sa obe noge. Fenomenalni izvođač slobonih udaraca, najbolji protiv najboljih. Igrao je u zlatnoj eri italijanskog fudbala i ostao veran “Staroj dami” i u najtežim vremenima. On je legenda češkog fudbala i Juventusa, neponovljivi genijalac Pavel Nedved.

Foto: instagram.com/official.nedved
Legenda Juventusa i Češke

Rođen je 30. avgusta 1972. godine u češkom gradu Hebu. Profesionalnu karijeru počeo je u praškoj Dukli za koju je nastupao samo godinu dana. Zatim je prešao u redove Sparte iz Praga gde je osvojio 3 titule i jedan kup Češke. Posle EP-a 1996. godine i srebrne medalje sa istog, prelazi u redove rimskog Lacija za sumu od 5 miliona eura, gde dokazuje sav svoj potencijal.

U dresu rimskog kluba je proveo pet sezona tokom kojih je osvojio jednu Ligu, jedan Super-kup Evrope, jedan Kup kupova i dva Kupa Italije. To je najbolja generacija “nebesko plavih” iz Rima. Imena fudbalera iz te generacije se i dan danas sa puno poštovanja izgovaraju na Apeninima. Njegove fantastične igre nisu mogle da prođu neprimećeno.

Foto: instagram.com/nedved_fanpage
Nedved je bio važna karika u šampionskom timu Lacija

Prelazak u Juventus

2001. godine se seli u Juventus za sumu od 41. miliona evra. Juventus je te godine prodao Zidana Realu iz Madrida, a kao njegovu zamenu doveo plavokosog Čeha. Nedved se u godinama koje su usledile pokazao više nego dostojnom zamenom za Francuza.

Bio je jedan od lidera tima, osvojio je 4 šampionske titule, 2 superkupa Italije, a 2003. godine je doveo Juventus do finala LŠ-a koje je morao da propusti zbog parnih žutih kartona. To finale je njegov tim izgubio od Milana na penale, a celokupna svetska fudbalska javnost je saglasna da bi bilo drugačije da je plavokosi mag igrao. Nedved je te godine dobio i “Zlatnu loptu”, priznanje za najboljeg igrača Evrope. Kada je Juventus izbačen u seriju B ponude za Nedveda su se ređale kao na traci, ali je on ostao veran Juvetusu. Veliki broj prvotimaca torinskog kluba je napustilo ekipu, ali je Nedved uz Del Piera, Trezegea, Bufona i Kamoranezija ostao da Juveu vrati stari sjaj. Dominirao je Juventus te godine u seriji B, osvojio je i odmah se vratio u elitno društvo.

RepublikaFoto: instagram.com/official.nedved
Nedved u meču protiv Reala iz Madrida

Karijera prepuna trofeja

Svoju bogatu karijeru završio je 2009. godine, a ostao je žal za Ligom šampiona koju nikada nije uspeo da osvoji, Za reprezentaciju Češke debitovao je juna 1994. godine, protiv Irske, a reprezentativnu karijeru je završio avgusta 2006. godine protiv Srbije. Za reprezentaciju Češke nastupio je na 91 utakmici i postigao je 18 golova. Učestvovao je na 3 EP-a i na jednom SP-u, a sa Česima ima srebrnu medalju sa EP-a 1994. godine i bronzanu medalju sa EP-a 2004.

Foto: instagram.com/official.nedved
U dresu Češke sa zlatnom loptom

Negovi golovi bili su prave majstorije

Najveći broj golova postigao je izvan šesnaesterca, razorno jakim i preciznim udarcima kojima je “bušio” mrežu. Često je igrao na poziciji levog krila, ali je mogao da igra sve pozicije u sredini terena, a nije mu bilo strano ni da igra napadača. Iako dešnjak, Nedved se fantastično služio sa obe noge. Jak, borben, sa odličnom kontrolom lopte i uvek posvećen timu.

U svojoj blistavoj karijeri Nedved je postigao veliki broj prelepih golova, a jedan od najlepših je onaj u Ligi šampiona protiv Ajaksa. Del Piero je, na nekih 20-ak metara od gola, držao loptu u nogama, primetio je Kamoranezija koji je utrčao u šesnaesterac protivnika. Veliki Aleks je poslao loptu spoljnom ka naturalizovanom Italijanu koji je odlično uštopovao, okrenuo se i odložio je za Nedveda. Čeh je utrčao sa desne strane i na samoj ivici kaznenog prostora zahvatio je loptu, sa kontra noge, spoljnom i poslao je u rašlje golmana Ajaksa.

Umetnik

Fantastični Čeh bio je jedan od poslednjih umetnika sa loptom. Nedved Veliki je nabolji češki fudbaler u istoriji ove igre i legenda svetskog fudbala. Divili smo se njegovim prelepim golovima, lucidnim potezima i njegovoj ljubavi prema "Staroj dami". Privilegija je bila gledati ovog umetnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Strucnjak

14.11.2017 16:21

Fenomenalan tekst. Nedved je jedan od najboljih svih vremena!