Šta ako đođe do ONOG NAJGOREG? Tumba IMA ODGOVOR za SVE!

Autor:

Sport

08.10.2020

08:47 >> 08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Norveška uveliko se pripremaju za večerašnji okršaj baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, a pošto smo vam juče otkrili plan "neprijatelja" u slučaju da dođe do penala, sada ćemo analizirati i Tumbakovićev pristup potencijalnim kaznenim udarcima.

RepublikaFoto: Starsport
Da li Tumbaković ima "pravi recept" u slučaju da đođe do jedanesteraca?

Kao što smo vam juče obelodanili, selektor Norveške Lars Lagerbek pripremio je svoju ekipu za potencijalne penale u slučaju da se duel baraža za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Srbije završi bez pobednika. Izabrao je iskusni Šveđanin svoje šutere, skautovali su naše golmane, ali nije ni stručni štab Srbije sedeo na rukama, pa su Tumbaković i kolege ekipu pripremile za istu eventualnost. Pošto nismo imali previše prilike da se upoznamo sa hijerarhijom naših šutera penala, analizirali smo ko bi i zašto mogao da odigra ulogu heroja ako do toga bude došlo.

 

 

 

Počećemo između stativa, gde Srbija bez sumnje ima prednost, ma ko se našao na mreži. Dok Dmitrović ima solidan učinak od tri odbranjena penala iz 32 pokušaja, Predrag Rajković od toga živi. Bivši čuvar mreže Crvene zvezde ne samo da je odbranio dva penala onomad na Novo Zelandu (kada se Srbija okitila juniorskim svetskim zlatom), već je u karijeri odbranio skoro 50% (10-22) kaznenih udaraca upućenih ka njemu! 

RepublikaFoto: Starsport
Predrag Rajković u karijeri je odbranio gotovo 50% penala upućenih ka njemu!

Pošto rezime naših golmana govori sam za sebe, možemo preći na šutere.

Prvi na spisku, kao i uvek, naćiće se Dušan Tadić. Osim činjenice da je apsolutni, neprikosnoveni lider ove ekipe, fudbaler Ajaksa može da se pohvali izvanrednom statistikom: u karijeri je izveo neverovatnih 62 penala, od kojih je čak 51 pretvorio u pogodak. U dresu nacionalne selekcije šutirao je sedam puta sa bele tačke, a pet puta je bio precizan. Stvari nadalje postaju mutnije.

RepublikaFoto: Starsport
Dušan Tadić šutirao je sa bele tačke više od 60 puta u karijeri, pogodivši 51

Očekivano bi bilo da najiskusniji član ekipe i čovek sa kapitenskom trakom oko ruke, Aleksandar Kolarov, prihvati odgovornost. Iako se nije našutirao penala u karijeri, 8 od 13 upućenih pronašlo je mrežu. Za reprezentaciju izveo je dva kaznena udarca, od kojih je jedan promašio.

RepublikaFoto: Starsport
Da li Kolarov može da popravi polovičan učinak sa bele tačke u dresu reprezentacije?

Sledeći na listi morao bi biti Aleksandar Mitrović, koji je tokom karijere 20 puta preuzeo odgovornost, ispunivši očekivanja čak 14 puta. Za Srbiju je pogodio četiri od pet penala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Mitrović moraće ostati hladne glave u slučaju da preuzme odgovornost sa penala

Poslednja "sigurica" mogla bi da bude Luka Milivojević. Ukoliko se kapiten Kristal Palasa nađe na terenu, njegov rezime sa bele tačke teško bi bilo ignorisati. Tokom karijere je šutirao 24 penala, od kojih je promašio svega tri. Iznenađuje činjenica da, uprkos očiglednom daru, za reprezentaciju nikada nije izveo nijedan kazneni udarac. Odavde se stvari značajno komplikuju.

Većina preostalih reprezentativaca ili nikada nije šutirala penale ili ima zanemarljiv učinak sa bele tačke, izuzev Luke Jovića i Adema Ljajića. Napadač Reala stopostotan je sa 11 metara, ali je problem u tome što je samo jedan od tih pogodaka bio u senijorskoj konkurenciji. Ljajić je kaznene udarce izvodio 16 puta tokom karijere, a deset puta je bio precizan. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luka Jović u karijeri ima 100% (5-5) sa bele tačke, mada je samo jedan od tih penala bio na senijorskom nivou

Navijači Srbije bez sumnje se nadaju trijumfu u regularnom toku utakmice, ali je lepo znati da su naši momci spremni u slučaju da dođe do onog najgoreg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading