DEKI KRALJ DEBIJA: Stanković UBITAČAN na prvim mečevima u karijeri

Autor:

Sport

20.08.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trener Zvezde pobedio na prvom meču u Evropi, kao i u prvom duelu na klupi crveno-belih. Kao igrač imao uspešne prve utakmice za klub sa Marakane, Srbiju, Jugoslaviju, Lacio i Inter.

RepublikaFoto: Starsport
Dejan Stanković

Jedni će reći da je rođen pod srećnom zvezdom, drugi da je rođeni pobednik. Bilo kako bilo, aktuelni trener i bivši as Crvene zvezde na svakom debiju u igračkoj ili trenerskoj karijeri bio je izuzetno uspešan. Ubedljivom pobedom nad Evropom iz Gibraltara (5:0) debitovao je u evrokupovima na klupi voljenog kluba i samo nastavio niz koji ga je pratio tokom čitave karijere kroz reprezentativne i klupske mečeve.

Srpski telegraf vam hronološki predstavlja niz debija Dejana Stankovića, a u svima njima je ili pobeđivao i/ili postizao golove.

Prvi meč za Zvezdu, 11. februar 1995.

Duel protiv Terzića - prečka i trijumf

Tog 11. februara 1995. godine golobradi Dejan Stanković nije slutio da će debitovati u seniorskom fudbalu protiv današnjeg poslodavca Zvezdana Terzića. Zvezda je gostovala na Karaburmi i slavila sa 2:1, a tadašnji trener Ljupko Petrović uveo je Dekija na teren umesto imenjaka Ramba Petkovića. Stanković je na tom meču pogodio prečku, a prisetio je kako je sve to izgledalo.

- Kada je trener Ljupko Petrović krenuo da me ubaci, čuli su se povici sa tribina: "Ma gde ćeš malog..." U tom trenutku je bilo 2:1 za nas, a na terenu gori. Igrao je i generalni direktor Terzić tu utakmicu, baš smo pričali na tu temu - ispričao je Stanković.

Prvi meč za Jugoslaviju, 22. april 1998.

Korejci su ga dobro upamtili

Pred oko 10.000 navijača na Marakani Slobodan Santrač nije imao dilemu. Dejan Stanković bio je starter u pobedi Jugoslavije nad Južnom Korejom (3:1). Dejan se selektoru odužio sa dva gola na debiju za nacionalni tim, kojima je praktično zacementirao sebe na spisku putnika za Svetsko prvenstvo u Francuskoj. Korejci su na poluvremenu vodili preko Hvanga, ali je u nastavku Stanković golovima u 47. i 57. minutu doneo preokret Jugoslaviji, koji je trećim golom overio Slaviša Jokanović. Stanković je kasnije i postao rekorder reprezentacije sa 103 meča, a prestigao ga je Branislav Ivanović (105).

Prvi meč za Lacio, 13. septembar 1998.

Deki VS Inzagi

Kao supertalenat srpskog fudbala Dejan Stanković je 1998. godine prešao u Lacio za tada rekordnih 27 miliona nemačkih maraka (13,5 miliona evra). I već na debiju pokazao da će biti kapitalno pojačanje za Rimljane. Lacio je gostovao u Pjaćenci i nije mu išlo do poluvremena jer je na semaforu stajalo početnih 0:0. Deki je na teren ušao u 46. minutu, a pola sata kasnije dao je prvi gol za novi klub i doneo vođstvo nebeskoplavima. Interesantno je da je trijumf Lacija sprečio sadašnji trener Simone Inzagi, koji je doneo Pjaćenci izjednačenje (1:1).

 

Prvi meč za Inter, 1. februar 2004.

Ubedljiva pobeda protiv Sijene

Juventus je bio favorit, ali je Inter u zimu 2004. godine doveo Dejana Stankovića i napravio pun pogodak. Deki je debitovao kod Alberta Zakeronija u ubedljivoj pobedi nad Sijenom (4:0). Kasnije tog meseca dao je gol iz kornera u gradskom derbiju protiv Milana i navijači nero-azura dobili su novog ljubimca. Stanković je sa Interom pet puta bio prvak Italije, osvojio je i četiri kupa, a kruna njegove karijere došla je kroz titule prvaka Evrope i sveta 2010. godine.

Prvi meč za selekciju Srbije, 16. avgust 2006.

Pisao istoriju "orlova" - pobeda u Češkoj!

Pamtiće se da je Dejan Stanković bio prvi kapiten u istoriji reprezentacije Srbije. Deki je sa trakom oko ruke 16. avgusta 2006. godine izveo saigrače na teren u Uherskom Hradištu, a "orlovi" su u svom prvom duelu savladali Češku sa 3:1. Na klupi naše reprezentacije sedeo je Španac Havijer Klemente, a predsednik FSS tada je bio sadašnji generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić. Meč u Češkoj ostaće upamćen i kao poslednji koji je za selekciju Češke odigrao legendarni Pavel Nedved.

Zvezda može protiv Moldea, Sarajeva, Legije, Karabaga

RepublikaFoto: Starsport
Mušema na "Marakani"

Da bi fudbaleri Crvene zvezde bili povlašćeni u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (pod uslovom da izbace Tiranu ili Dinamo Tbilisi), potrebno je da francuski Lion ne bude prvak Evrope (sinoć igrali protiv Bajerna). U tom slučaju prvak Srbije imao bi lakši put ka plej-ofu, a potencijalni rivali bili bi Karabag, Legija, Sarajevo Makabi (TA) i Molde.

Debi na klupi Zvezde, 15. februar 2020.

Banovo brdo i doček "Delija"

Trenerski debi Dejan Stanković proživeo je na Banovom brdu, gde je sa Crvenom zvezdom savladao Čukarički sa 2:0. Meč protiv "brđana" rešili su klinci koje je Deki gurnuo u vatru - Veljko Nikolić i Njegoš Petrović. Stanković je posle meča na kom je prvi put sedeo na klupi pred "Delijama" bio načisto promukao i istakao je da mu je drago što se vratio u srpski fudbal.

- Igračima sam tražio samo jedno, da mi naprave lep debi i oni su to uradili. Hvala im na tome. Lepo je vratiti se u srpski fudbal - rekao je Deki.

Trenerski debi u Evropi, 18. avgust 2020.

Petarda pred praznom "Marakanom"

Rival nije bio adekvatan, ali pamtiće se da je Dejan Stanković trijumfovao i na trenerskom debiju u Evropi. Crvena zvezda je sa 5:0 savladala Evropu iz Gibraltara i plasirala se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gde je čeka pobednik iz duela Dinamo Tbilisi - Tirana (odigran kasno sinoć).

Na evropskom debiju Stankovića u evrokupovima El Fardu Ben je postigao het-trik, a Mirko Ivanić bio je dvostruki strelac. Šteta što su zbog pandemije koronavirusa tribine Marakane bile prazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading