ODREKAO SE SRPSKIH KORENA I POSTAO LEGENDA HRVATSKE: Radio je kao automehaničar, imao 100 kila, a onda se desilo čudo!

Autor:

Sport

23.07.2020

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najboljih ovdašnjih fudbalera s početka 21. veka jeste bivši hrvatski reprezentativac Miladin Dado Pršo (46), a malo je poznata njegova vanfudbalska priča, na koju je podsetio portal Goal.com

RepublikaFoto: starsport
Dado Pršo

Dado se zapravo zove Miladin, a reč je o Srbinu iz Zadra, odnosno malog mesta Obrovac, gde je živeo sa ocem Radetom i majkom Nadom.

Na putu do velikih uspeha imao je ogromne probleme, najpre je bio vezista kada je proglašen u splitkom Hajduku kao netalentovan. Na "Poljudu" mu je ustanovljen i nepravilan rad srca zbog čega se njegovo profesionalno bavljenje ovim sportom dovodilo u pitanje.

- U Hajduku nije mogao da igra, nisu ga želeli. Činilo se kako je zadnja šansa za normalnom fudbalskom karijerom propala kada je počeo rat. Otišao je u Francusku. Nije znao niti jednu reč i družio se gotovo isključivo s čašama u koje je prečesto i preduboko gledao - piše "Goal.com"

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji otišao je na sever Francuske u Ruen, a roditelji iz Obrovca izbegli su u Bačku Topolu.

U Francuskoj nije igrao fudbal, morao je da se snalazi za život pa je radio kao automehaničar. Imao je sto kilograma, pio alkohol i pušio cigarete. Tako je izgledao pre nego što je stigao u Monako.

- Pušio je više od dve kutije cigareta dnevno. Svako veče pio bi pivo i šnaps u jednoj od birtija u blizini svojeg malenog stana. Kao i drugi radnici, svoje probleme rešavao je u dimu cigareta - piše "Goal.com" prisećajući se vremena kada je Pršo kao 19-godišnjak živio u Ruenu kao izbeglica.

RepublikaFoto: starsport

Imao je sto kilograma i problem s alkoholom. Igrao je povremeno za amatersku ekipu Ruena. Ono što se činilo nezamislivim 1995. ostvarilo se 2003. godine. Pršo je zaigrao s Monakom u Ligi šampiona. Široko raširene ruke, konjski repić i isklesano telo, bio je jedinstvena pojava.

Posebno se pamti utakmica protiv Deportiva kada je postigao čak četiri gola. A negde u tom periodu je odlučio da se odrekne srpskog imena.

 
Ženidbom sa Kerol dobio je francuski pasoš, a to je bio konačni razlog za promenu. I pre nego što je to učinio, bio je prepoznatljiviji po nadimku.

O tome nikada nije govorio u Hrvatskoj, ali je jednom demantovao slovenačke medije da je Srbin.

- Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti - pričao je Pršo.

Pršo je tim poduhvatom izjednačio rekord Lige šampiona. Četiri gola pre njega na jednoj utakmici postigli su samo Simeone Inzagi i Marko van Basten. Taj gol srušen je tek 2012. godine, kada je Leo Mesi dao pet golova protiv Bajer Leverkuzena.

RepublikaFoto: starsport

- Prilikom jednog opijanja, život mu se konačno promenio. Kroz dno čaše video je, kako sam kaže, "ljubav svog života". Mlada Francuskinja Kerol bila mu je spas i uz nju se preporodio. Smršao je 20 kilograma, smanjio broj cigareta i vikende je ponovo provodio na fudbalskom igralištu.

Novi start bio je u četvrtoligašu Stad Rafaloa. Imao je sreće. Igrao je sjajno jednu utakmicu na kojoj se nalazio skaut iz Monaka. On je odlučio tada 23-godišnjeg Pršu odvesti u slavni klub. Monako je već imao igrače poput Anrija, pa za Pršu nije bilo mesta. Otišao je na pozajmicu u Ažaksio. Tamo je napokon prestao da pije.

Pršo je postao jedan od najvećih napadača u istoriji hrvatske reprezentacije i tri puta bio proglašen za igrača države. U 32 nastupa zabio je devet golova, a osvajao je titule u Monaku i Glazgov Rendžersima. Dado Pršo je jedinstvena fudbalska priča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading