Moma Jakovljević savetuje sportiste u izolaciji: Radite sklekove i trenirajte um!

Autor: Predrag VUKOVIĆ

Sport

28.03.2020

04:11 >> 10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbala, košarke, tenisa, odbojke, hokeja nema u skoro svim zemljama sveta, pa je i sportistima naloženo, kao i ostatku naroda, da sede kod kuće, prate pravila koje nalažu zdravstvene organizacije iako bi, po definiciji, zbog jake fizičke spreme lakše mogli da podnesu koronavirus. Međutim, ako ste profesionalni sportista i trenirate dva puta dnevno, dva puta nedeljno igrate utakmice, nije lako naviknuti se na kućnu izolaciju.

RepublikaFoto: Starsport
Moma Jakovljević

Na ovu temu smo porazgovarali sa doktorom Momom Jakovljevićem (69), specijalistom hirurgije, bivšim doktorom košarkaške reprezentacije, koji sada radi sa košarkašima Partizana.

Kako je u startu naglasio, ne postoji mogućnost da se aktivnim sportistima desi nešto loše poput atrofije mišića, srčanih problema i slično, ali je izuzetno bitan psihološki momenat.

DNEVNO 30 KOMADA

- Momci, devojke, dovoljno je svako jutro da uradite po 30 sklekova i održaćete se u kakvoj-takvoj formi. Verujte da je dovoljno. Samo je bitno da ih radite i sve će biti u redu. Budite disciplinovani jer disciplina, a videli smo to kod Kineza, donosi rezultate - poručio je Jakovljević u razgovoru za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: FK Partizan
Istezanje... Lazar Marković

Sportisti nemaju razloga za strah usled pauze.

- Koliko god da traje prekid sportskih dešavanja, a mi to ne znamo u ovom trenutku, sportistima neće biti ništa sa fiziološkog aspekta. Međutim, može da im se desi da psihološki teško podnesu sedenje u kućama. Iz tog razloga, mogu se kod pojedinaca javiti depresija, nervoza, ali sve je stvar koliko ste jaki u glavi - rekao je Jakovljević.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Dobri mu i trbušnjaci... Aleksa Vukanović

BRZO DO FORME

Koronavirus je užasna stvar, ali čuveni doktor očekuje da će sportistima dati dodatni pogon kada se vrate na terene.

- Očekujem samo još veći voljni momenat kada počnu ponovo da se bave svojom profesijom. Oni treba da budu svetli primer nekoga ko poštuje pravila. Neka iskoriste vreme da se druže sa porodicama, neka idu na društvene mreže, igraju igrice, gledaju filmove, čitaju knjige, okreću svari na šalu... Samo da okupiraju svoj um nečim, to je važno.

RepublikaFoto: fss.rs
Brinu o umu... Nemanja Matić i Aleksandar Prijović

Pauza ih neće oslabiti fizički.

- Kada se stvari vrate u normalu, počeće lagano da treniraju i ja očekujem da će većina da bude u top-formi već za mesec dana. Nema rizika, dakle, od srčanih tegoba, jer srčane probleme dobijaju sportisti posle 35. godine, kada prestanu da se bave sportom. Ugoje se, omlitave i tada to predstavlja rizik. Ovi aktivni mogu i godinu dana da pauziraju, ništa im neće biti - zaključio je Jakovljević.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/Real Madrid
Zaigrali se... Fudbaleri Real Madrida

Italijani su baš ekstremi

Broj smrtnih slučajeva u Italiji i odluka pojedinih klubova (Lacio, Napoli, Kaljari) da teraju igrače da treniraju šokirala je Jakovljevića. Ipak, on ne želi da koristi teške reči na adrese onih koji su tako naredili.

- Šta da vam kažem? Da je u redu - nije. Ali svuda postoje ekstremi. Italijani su, nažalost, propustili taj voz, kasno su počeli da karantinima, merama. Pogledajte zato Nemce. Šta je karakteristično za njih i zašto im je smrtnost ispod jedan odsto? Pa zbog discipline - naveo je Jakovljević.

Izbegavajte fast-fud

Jakovljević, koji je inače i pomoćnik direktora u KBC "Dragiša Mišović", načelnik odeljenja za hitne prijeme u toj bolnici i sudski veštak, kaže da sportisti treba da se hrane kao do sada.

- Dakle, nema promena u ishrani. Neka jedu normalno, kao da su u trenažnom procesu. Samo neka ne idu da jedu po kioscima, fast-fudovima i slično. I neka obrate pažnju na ruke, nos i usta. Nemam sumnju da će oni svi pratiti uputstva jer su sportisti jako disciplinovani. Najvažnije je da poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, koje su, po mišljenju lekarske struke, odlične - rekao je Jakovljević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading