Može biti samo jedan: Finale Kopa Libertadores - Više od fudbala!

Autor:

Sport

23.11.2019

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još uvek nam se glave nisu ohladile od onog epskog finala Kopa Libertadores od prošle godine kada smo gledali Superklasiko u borbi za trofej prvaka Južne Amerike. Tada je River Plejt savladao Boku Juniors, a večeras od 21 čas će isti taj pehar braniti, ali ne protiv najvećeg rivala, već protiv ekipe koja gospodari susednom zemljom, možda i najfudbalskijom na svetu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Argentinci protiv Brazilaca za titulu u Peruu!

Finale ovogodišnjeg Kopa Libertadoresa je posebno po mnogo čemu, a i ove godine nije sve proteklo u miru, posebno oko organizacije samog finalnog susreta.

Po novim pravilima koji je CONMEBOL ( Južnoamerička fudbalska Federacija) doneo, prvi put u istoriji borba za trofej nije u formatu domaćin-gost, već se igra jedna utakmica na neutralnom terenu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Navijači Flamega na treningu svoje ekipe u Limi

Prvobitno je finale trebalo da se odigra u Santjagu, glavnom gradu Čilea, ali zbog velikih protesta protiv vlasti koje se ne smiruju, domaćin bitke za pehar postala je Lima, prestonica Perua.

Atmosfera će sigurno biti euforična, posebno jer stadion Monumental prima nešto manje od 81.000 gledalaca!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trening River Plejta u prestonici Perua

Pravog favorita u ovom meču nema. Mala prednost ide Flamengu zbog bolje forme, ali ova Riverova generacija ima DNK uspeha i pobeda u kup takmičenjima...

Branilac trofeja nije blistao, ali bio je pravi onda kada je to najviše zahtevalo.

Naravno, reč je o polufinalu i Superklasiku protiv Boke koji je četa Marsela Galjarda prošla sa ukupnih 2:1 i sigurno da je ta utakmica dala veliki vetar u leđa za odbranu titule.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trening Flamega u prestonici Perua

Sa druge strane se nalazi Flamengo koji je osvojio titulu u Brazilu posle deset godina pauze, a trenutno imaju 13 bodova više od drugoplasiranog Palmeirasa.

Inače, Flamengo trofej prvaka Kopa Libertadoresa čeka od 1981. godine kada je tadašnju šampionsku generaciju prevodio legendarni Ziko.

Oni su ove sezone napravili velike stvari, za trenera je doveden nekadašnji strateg portugalskih velikana Sportinga i Benfike, 65-godišnji Žorž Žezus, a najveća pojačanja su stigla besplatno - Levi bek Filipe Luis iz Atletiko Madrida i desni bek minhenskog Bajerna, Rafinja.

Glavni sudija večerašnje utakmice biće 41-godišnji arbitar iz Čilea, Roberto Tobar. Pod znakom FIFA sudi od 2011. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Roberto Tobar

Najbolji strelac Kopa Libertadoresa ove sezone je prva puška Flamenga, Gabrijel Barbosa sa sedam pogodaka, dok kod Rivera nema takvog istaknutog pojedinca, već cela ekipa radi za rezultat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gabrijel Barbosa

UČINAK MARSELA GALJARDA NA KLUPI RIVER PLEJTA U SVIM TAKMIČENJIMA:

Na klupi River Plejta od 06. juna 2014. 

UTAKMICA: 228

POBEDA: 118

NEREŠENO: 65

PORAZA: 45

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marselo Galjardo na treningu River Plejta u Limi

Osvajač Kopa Libertadores će u decembru igrati na Svetskom klupskom prvenstvu u Kataru.

UČINAK ŽORZA ŽEZUSA NA KLUPI FLAMENGA U SVIM TAKMIČENJIMA:

Na klupi Flamenga od 20. juna 2019.

UTAKMICA: 36

POBEDA: 26

NEREŠENO: 8

PORAZA: 2 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žorž Žezus na treningu Flamenga u Limi

 

Dve različite fudbalske filozofije, navijačke atmosfere, ekipe, ali samo jedan meč, jedno finale, jedan trofej i jedan pobednik!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading