Zvezdina legenda smiruje strasti pred Bajern: Da bi pobedio Nemce moraš da razmišljaš na njihov način!

Autor:

Sport

22.11.2019

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji trener Crvene zvezde, Ljupko Petrović, koji je sa crveno-belima stigao do pehara Kupa šampiona 1991. u Bariju, ima recept kako da se pobedi Bajern.

RepublikaFoto: Starsport
Ljupko Petrović i Vladan Milojević

Petrović je u intervjuu za klupski sajt srpskog šampiona evocirao uspomene na te mečeve sa Bavarcima u polufinalu Kupa šampiona.

Crvena zvezda je u Minhenu slavila sa 2:1, a potom u revanšu u Beogradu odigrala 2:2 i plasirala se u finale.

- Da bi pobedio Nemce moraš da razmišljaš na njihov način. Mi smo uvek imali talenta, možda i više od njih, ali su oni uvek trčali više od nas. Moja ekipa 1991. je i trčala kao nemačka, te pripreme na Igmanu su bile ključne za naše osvajanje Kupa šampiona- izjavio je Petrović.

On se osvrnuo na određene detalje iz mečeva sa Nemcima koji su bili presudni.

RepublikaFoto: Starsport

- Kad spominjemo Bajern prvo mi pada na pamet duel u Minhenu jer je to bila najbolja utakmica Crvene zvezde u Evropi te godine, gde smo ih pobedili 2:1 uz izvanrednu partiju. Bio je to vrh dometa u igri i maksimum naših mogućnosti. Kad smo se digli sa klupe, čestitali jedan drugome obratio sam se Džajiću sledećim rečima: 'Kako kroz dve nedelje da pripremim ekipu da opet pobedimo i prođemo?' On je stao i zamislio se. Jer je u zemlji zavladala euforija, igrači su se po dolasku u Beograd, razleteli po kafićima, izlascima. Ramena su im bila spuštena od tapšanja po ramenu jer se stvorila atmosfera da smo već prošli- dodao je iskusni stručnjak.

Imao je mnogo posla da psihološki pripremi ekipu za revanš.

- Sve je bilo dobro u prvom delu. Poveli smo 1:0, stvorili još tri stopostotne šanse, a oni nijednu. Sećam se da je Binić trebalo da odigra Pančevu a on je šutirao i promašio. Da mu je dodao loptu bilo bi 2:0. Osetilo se da su igrači počeli da se takmiče ko će dati gol, ko će ući u istoriju. I tu je došlo do pada. Za kaznu je Dika Stojanović primio gol kroz noge, igrači su pali. Drugi gol je došao sam po sebi, nastao je pakao i malo je nedostajalo da primimo i treći jer su Nemci pogodili stativu. Ali, kad već Efenberg nije imao sreće da mu se lopta odbije u noge i reši meč, rekao sam Dujkoviću, viči da svi idu napred. Kad oni nisu dali, mi ćemo. I tako je bilo, zahvaljući Pančevu koji je uplašio golmana Aumana- priseća se Petrović.

O slavlju koje je usledilo, izlišno je pričati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Navijači su odneli sve. I travu i stative za uspomenu. Ti se momenti ne zaboravljaju. Ko god je bio na stadionu to pamti, pogotovo ja koji sam bio na čelu tog tima- kaže Ljupko.

Otkrio je i kakve je planove imao prvi čovek kluba Dragan Džajić.

- Zvezda je ne svojom krivicom izgubila korak i nije danas više u toj top grupi evropskih klubova. Kad smo postali prvaci Evrope, Dragan Džajić je već dogovorio dolaske Davora Šukera i Slaviše Jokanovića i mislim da bi Zvezda minimum još dve-tri godine imala realne šanse da bude prvak Evrope i ponovi Bari. Normalno je da smo doživeli da je naš sadašnji kapiten Marko Marin igrao više puta Ligu šampiona nego Zvezda- rekao je Petrović.

Pažljivo prati rad trenera Vladana Milojevića.

- Jedno je gledati fudbal kao gledalac, a potpuno je druga dimenzija kad radiš sa igračima. Milojević najbolje zna mogućnost igrača, odlično ih vodi i ne sumnjam da će izabrati najbolju taktiku. I da se navijači ne zavaravaju, sada situacija nije ravnopravna kad je kvalitet igrača u pitanju. Ko god kaže da ćemo mi sada zgaziti Bajern taj ne zna šta priča. Pa, oni su dali sedam golova Totenhemu i to u Londonu. I ne smemo se oslanjati na to da su već prošli u nokaut fazu Lige šampiona, što jure da poprave plasman u Bundesligi.Nemac je Nemac, nikad se neće predati dok ne mora. Ne kalkuliše, igraće 100 odsto čak i ako trener ne izvede najjaču postavu. I ne kažem da Zvezda ne može do dobrog rezultata. Ako igrači odrede sve što trener od njih zahteva, može i da se pobedi. Fudbal je takav. Izgubili smo 4:0 od Totenhema, a mi smo prvi imali šansu i da smo dali gol sve bi bilo drugačije. Verujem da će Zvezda ostati u Evropi i na proleće, jer u Beogradu ima i onu veliku podršku sa tribina- zaključio je Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading