EKSKLUZIVNO! Velika pobeda FSS nad lažnom državom: Srpski timovi moraju da igraju na Kosovu!

Autor:

Sport

26.09.2019

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima pravde, ima boga! Srbija je uz pomoć FIFA porazila takozvanu državu Kosovo! Svetska kuća fudbala pismeno je obavestila fudbalski savez samoproklamovane države da srpski klubovi moraju da igraju utakmice na teritoriji severne pokrajine naše zemlje, a Srpski telegraf ekskluzivno donosi pismo koje je iz Ciriha stiglo u Prištinu! Njega je potpisao zamenik generalnog sekretara FIFA Matijas Grafstrem, a upućeno je predsedniku FS Kosova Agimu Ademiju.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

Povod je bio meč Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde, a kosovske vlasti insistirale su na tome da se taj meč izmesti negde u unutrašnjost Srbije. Čak su kosovske vlasti najavile da srpski klubovi nisu dobro došli na teritoriju Kosmeta i da im niko neće garantovati bezbednost. Međutim, FIFA je Kosovcima udarila ćušku i rekla da naši timovi moraju da igraju fudbal na severu Kosova.

KONGRES U MEKSIKU

Sve u skladu sa bazičnom parolom FIFA da se svuda na svetu, bilo u ratu ili u miru, mora igrati fudbal. Prenosimo delove pisma FIFA koji direktno zadiru u slučaj.

- Hvala vam za pisma od 1. avgusta i 18. septembra 2019. godine u vezi sa učešćem određenih klubova sa severnog dela Kosova u takmičenjima FS Srbije, kao i vezi sa uključenjem FS Kosova i Metohije kao člana FS Srbije u njegov statut. Izvinjavamo se što vam odgovaramo sa zakašnjenjem. U vezi sa vašim pitanjima ljubazno napominjemo da je situacija u vašim dopisima preovladala u vreme Kongresa FIFA 13. maja 2016. godine u Meksiko Sitiju, po zahtevu Saveta FIFA da se Fudbalska federacija Kosova primi kao učlanjeni savez. Ovo je dokazano činjenicom da je FSS iskoristio situaciju navedenu u pismu kao argument protiv prijema FF Kosova. Međutim, prihvatanjem FFK (Fudbalske federacije Kosova) kao učlanjenog saveza kongres FIFA je smatrao da su relevantni zahtevi statuta FIFA, uključujući član 11, stav 1, ispunjeni - stoji u uvodnom delu pisma u kojem FIFA podseća FS Kosova na koji način je primljen u članstvo i da su pritom donete neke odluke koje se tiču statusa klubova sa severnog dela kosovske teritorije. Njih je definisao i Sud za sportsku arbitražu iz Lozane, koji se pominje u drugom delu pisma.

Foto: Privatna arhiva
Crno na belo: Mečevi moraju da budu odigrani u oktobru

- U skladu s tim izgleda da trenutna situacija ne zahteva dalje preispitivanje. Osim toga, pozivamo se na odluku Arbitražnog suda za sport (CAS) od 24. januara 2017. godine (CAS 2016/a/4602 Fudbalski savez Srbije protiv Unije evropskih fudbalskih saveza). Posebno, pomenuta odluka pod tačkom 107 navodi da: "Činjenica da određeni klubovi na severnom Kosovu trenutno igraju pod pokroviteljstvom FSS ne podriva opštu organizacionu vlast FFK na njegovoj teritoriji, što je i dokazano prijavom FFK za članstvo." Uzimajući u obzir gore navedene stavke i u interesu fudbala, želeli smo da podstaknemo FFK da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova, tako da utakmica može da bude odigrana 5. oktobra.

RepublikaFoto: FK Trepča
FK Trepča

TERMIN 9. OKTOBRA

Dakle, stvari su jasne. Takozvana država Kosovo i njene institucije dobile su preporuku FIFA da obezbede Zvezdi uslove za odigravanje utakmice protiv Trepče. Sada je na potezu FSS, a predsednik takmičarske komisije FSS Miodrag Janković ističe da će odluka o mestu odigravanja utakmice biti doneta u narednim danima.

- Termin će biti 9. oktobar jer se 5. oktobra igra prvenstvo. Mi ćemo u narednim danima odlučiti šta ćemo uraditi. S Kosova uvek mogu da se vade da nisu u mogućnosti da organizuju utakmicu visokog rizika. Tu se misli na gostovanja Zvezde i Partizana. Ostali klubovi mogu da igraju - izjavio je Janković za Srpski telegraf.

Terzić: Za sve se pita FSS

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić u kratkoj izjavi za Srpski telegraf poručio je da će klub sa Marakane poštovati odluku FSS u vezi sa mestom odigravanja Kup utakmice protiv Trepče.

- Sve je u rukama FSS. Znamo da su neki naši klubovi i sportisti zaustavljani na granici sa Kosovom. Mi ćemo poslušati preporuku FSS, kao organizatora Kup takmičenja - izjavio je Terzić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading