LUČIĆ PORUČUJE: Mi smo svi kapiteni, nismo svesni Jokićeve veličine!

Autor: Vladimir Zogović

Sport

02.09.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Lučić na Evropskom prvenstvu s kapitenskom trakom predvodiće košarkašku reprezentaciju Srbije.

LUČIĆ PORUČUJE: Mi smo svi kapiteni, nismo svesni Jokićeve veličine!

Foto: Starsport

Vladimir Lučić protiv Grčke

Ali, važnu ulogu u timu koju su mu poverili selektor Svetislav Pešić i saigrači ne želi da veliča već skromno i u duhu zajedništva za Republiku poručuje da među Orlovima nema izdvajanja, te da su svi u timu - kapiteni.

Ustvari, od 12 igrača koji predstavljaju našu zemlju, kako za Lučića tako i za celokupnu košarkašku javnost, uši naročito para jedno ime - Nikola Jokić!

No, junak ovih redova ipak je iskusni krilni centar Bajerna kojem je povereno da svojim nespornim autoritetom i karakterom bude lider generacije od koje se očekuje da se u otadžbinu vrati okićena najsjajnijom medaljom.

- Malo su se stvari namestile, kao što to ponekad biva u životu. S obzirom da je selektor odlučio da dosadašnji kapiten Miloš Teodosić ne bude sa nama, a Nemanja Bjelica se povredio, ja sam kao zamenik kapitena preuzeo traku. Velika je stvar za mene da budem kapiten svoje zemlje - počinje Vladimir priču za naš i nastavlja u istom tonu:

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Lučić dok je nosio dres Partizana

- Vrlo mlad sa 22 godine bio sam kapiten Partizana, koji je u to vreme pravio velike stvari i bio redovan Evroligaš. Najpre sam imao tu ulogu kod trenera Vujoševića, pa posle i u Bajernu. Naučio sam da se nosim s nekom vrstom pritiska. Ne gledam na to kao veliko opterećenje, već dodatni motiv. Ali, naglasio bih da je ova naša ekipa tako skrojena da smo svi kapiteni i da se trudimo da kapitenski posao radimo na najbolji način.

Gledajući Jokića čovek pomisli da je košarka baš jednostavna igra, kako to izgleda u praksi, na terenu?

- To je odlika najboljih, da pojednostave igru. Lakoća s kojom igra i ofanzivno i defanzivno čini sve nas boljim. Nije slučajno dve godine zaredom izabran za najboljeg igrača na svetu. Čini mi se da mi u timu nismo svesni kakvu igračku veličinu imamo pored sebe. Svakako da je prva zvezda ekipe, a mi ostali smo se podredili toj ekipi, privatili smo ga takvog i to zasad funkcioniše jako dobro.

A da li se integrisao i u društvo kada ste van parketa?

- Da, baš smo se sklopili. Svi kompletno. Ima tu igrača koji su u klubovima i u reprezentaciji imali priliku da igraju zajedno. Iako nismo dugo zajedno imali smo priliku da kroz utakmice i teške trenutke na terenu, počevši od utakmice s Italijom, pa i poslednje dve s Grčkom i Turskom, dodatno zbližimo. U takvim trenutcima gradi se karakter i raste samopouzdnje.

Baš protiv Turske čini se da je tvoje isključenje malo demoralisalo ekipu. Da li je to jedan od segmenata na kojem treba raditi i šta vam još fali?

- Nije baš pohvalno to što se dogodilo u Istanbulu. Posebno ako se nadovežem na ovo što sam pričao oko kapitenske trake i mene kao jednog od najiskusnijih igrača. Ali, presudio je kvalitet našeg tima, imamo hvala Bogu veliku rotaciju i košarkaše koji mogu da iskoče u bilo kom trenutku i reše pitanje pobednika. U ovom trenutku, posle četiri nedelje priperma, mislim da smo na pravom putu tamo gde želimo da budemo. Vrlo rano smo ušli u važne i fizički zahtevne utakmice s obzirom da kratak period koji smo imali za pripremu. Kroz utakmice na Evropskom prvenstvu očekujem da još podigemo formu i budemo najbolja verzija sebe kada dođu mečevi eliminacione faze. 

Republika

Foto: Starsport

Duško Vujošević

Da li je selektor Pešić strog, radio si i sa Vujoševićem kog takođe bije glas da je strog? Možeš li da napraviš paralelu između njih?

- Ne bih pravio paralelu između njih dvojice. Po mom mišljenju, biti trener reprezentacije i kluba je skroz drugačije. Dve različite stvari. Pre svega zbog kratkog vremenskog perioda gde sve nabrzaka mora da se složi. Rezultati koje je Svetislav Pešić pravio s reprezentacijom i klubovima dovoljno govore o njegovom kvalitetu i iskustvu koje ima. Imali smo lični kontakt s obzirom da je njegov sin Marko prvi čovek Bajerna gde igram već šest godina. Da li je strog? Ne gledam to na takav način. Pre bih rekao da ima dovoljno iskustva da prepozna šta je potrebno ekipi i da na najbolji mogući način uklopi u celinu mentalitete svih nas.

Da li je to dovoljno za zlato?

- To je želja svih nas. Ali, s druge strane, svesni smo koliko će ovaj turnir biti težak. Možda i najteži ikada s obzirom na kvalitet ostalih reprezentacija. Trudićemo se da damo maksimum na svakoj utakmici i kada dođe eliminaciona faza da budemo najbolji. Nadamo se da ćemo doći do kraja. 

Republika

Foto: Starsport

U Partizanu zver, sada samo ranjena zver

U Partizanu si imao nadimak "zver", da li u reprezentaciji imaš neki?

 - Da, istina je. Ali, sada sam samo ranjena zver (smeh). Nemam zaista neki poseban nadimak, svi me zovu Luča. Nemamo u timu tu neku vrstu kategorizacije. Ne zaboravite da sam ja ovde veteran.

Republika

Foto: Starsport

Izolovani, ali je dobra hemija

Kako provodiš slobodno vreme, s kim si u sobi, igraš li karte ili plejstejšn? 

- Nakon ovog kovida uglavnom smo u jednokrevetnim sobama i pokušavamo da napravimo neku vrstu izolacije. Ali, svakako da se družimo između treninga, na kafi u hotelu ili u fizio sobi uvek je neka vrsta druženja. Neko igra karte, nego samo razgovara, ali izgradili zaista dobru hemiju i međuljudske odnose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading