DA SE SMRZNEŠ: Ovo je SIĆUŠNI DUH, galaksija sa ogromnom crnom i rupom!

Autor: Republika

Razonoda

14.07.2018

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sićušni duh, nalik subatomskoj čestici izbačen je iz neverovatno energične galaksije tzv. blazara, koja je udaljena od zemlje četiri milijarde svetlosnih godina. U pitanju je galaksija sa ogromnom crnom rupom. Ovo otkriće moglo bi da reši pitanje odakle dolaze kosmički zraci, kao i da uspostavi potpuno nov način gledanja na svemir.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Pronalazak ove čestice delo je naučnika Ajs Kjub opservatorije koji su najpre detektovali, a potom pronašli njen izvor. 

Značaj ove čestice je u tome što bi ona mogla da objasni odakle potiču kosmički zraci. Taj odgovor bi bio prilično spektakularan. Neutrino skoro da nema masu i putuje pravolinijski kroz univerzum. To ga čini veoma teškim za detektovanje, ali i vrlo lakim za praćenje. 

"Neutrino retko reaguje sa materijom", kaže profesor Pol O’ Brajan, član međunarodnog tima astronoma na Univerzitetu u Lesteru. 

"Da ih uopšte otkrijemo u kosmosu je neverovatno, ali kada se identifikuje njihov izvor, to je trijumf", ističe on i dodaje: 

"Ovaj rezultat će nam omogućiti da na potpuno nov način proučavamo najudaljenije i najsnažnije izvore energije u svemiru". 


Ajs Kjub opservatorija otkrila je neutrino 22. septembra prošle godine. Ova ogromna stanica locirana je milju od severnog pola. Mreža od preko 5.000 super senzitivnih detektora uspela je da uhvati karakterističnu plavu "Čerenkovu" svetlost, koja se emitovala kako je neutrino došao u dodir sa ledom.

Neutrino prolazi direktno kroz planete, zvezde i kroz sve što mu se nađe na putu. Kako se kreće pravolinijski, naučnici su uspeli da isprate njegovo prethodno kretanje milijardama svetlosnih godina unazad, sve do njegovog izvora. 


Naučnici su na kraju došli do zaključka da je poreklo ove čestice takozvani blazar, galaksija koja ima ogromnu crnu rupu u sebi. Udaljena je od Zemlje četiri milijarde svetlosnih godina i nalazi se levo od sazvežđa Orion. 

Detektovani neutrino je verovatno produkt snažne energije kosmičkih zraka koji su došli u dodir sa nekom materijom u okolini. Za razliku od ostalih čestica, koje je teško pratiti, neutrino ne može da padne pod uticaj ni najjačih magnetnih polja, piše Independent. 

Direktor Nacionalne naučne fondacije (NSF) Frens Kordova, koji upravlja laboratorijom Ajs Kjub, kaže da se nalazimo u eri višestrukog slanja poruka u okviru astrofizike. 

"Svaki glasnik, od elektromagnetnog zračenja do gravitacionih talasa i sada neutrina, daje nam potpunije razumevanje svemira i važne nove uvide u najmoćnije objekte i događaje na nebu", uveren je on. 

Tako je neutrino postao treći "glasnik" u okviru astrofizike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading