"ĐAVOLJA KOMETA" VELIČINE GRADA SE PRIBLIŽAVA ZEMLJI: Poznato kada će biti vidljiva golim okom (FOTO)

Autor:

Razonoda

28.12.2023

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se ova kometa naziva kriovulkanskom, njena aktivnost se razlikuje od vulkanske aktivnosti na Zemlji.

"ĐAVOLJA KOMETA" VELIČINE GRADA SE PRIBLIŽAVA ZEMLJI: Poznato kada će biti vidljiva golim okom (FOTO)

Foto: youtube.com/printscreen

Komete su oduvek privlačile pažnju i radoznalost ljudi, ali nedavno otkriće neobične komete veličine grada, poznate kao "Đavolja kometa", izazvalo je posebno interesovanje astronoma. Ova kometa, nazvana "Đavolja" zbog svojih eruptionskih rogova, prošla je kroz niz erupcija ove godine, a naučnici su uočili određeni obrazac u ovim događajima. Prema analizama, erupcije se dešavaju tačno svakih 15 dana, pri čemu se poslednji događaj odigrao 14. decembra, a sledeći se očekuje 29. ili 30. decembra.

Fenomen kriovulkanske komete

Karakteristika ove komete je njen neobičan obrazac erupcija, ali i njeno kretanje. Astronomi su identifikovali da se kometa 12P rotira svake dve nedelje, što dovodi do usmeravanja kriovulkanskog otvora prema suncu nakon lokalnog izlaska sunca na njenoj putanji. Ričard Majls iz Britanske astronomske asocijacije uporedio je ovaj fenomen sa gejzirima poput "Old Faithful" iz Jeloustoun nacionalnog parka, nazivajući ga super kriogejzerom.

 

 

Hladna vulkanska aktivnost

Iako se ova kometa naziva kriovulkanskom, njena aktivnost se razlikuje od vulkanske aktivnosti na Zemlji. Umesto rastopljene stene i lave, ova kometa oslobađa mešavinu gasova i leda. Kada se približi suncu, kometa se zagreva i stvara pritisak u jezgru. Pritisak se povećava dok azot i ugljen monoksid ne eksplodiraju i izbace ledene ostatke kroz pukotine u ljusci jezgra. Ove gasovite struje mogu da formiraju karakteristične oblike kada se posmatraju kroz teleskop, kao što su đavolji rogovi, prenosi 24sedam.

 

 

Komete kroz istoriju

"Halejeva kometa" je takođe bila predmet interesovanja, ali je njena 71-godišnja orbita oko Sunca čini jedinstvenom. Za razliku od većine kometa, koje za krug oko Sunca trebaju hiljade godina, "Halejeva kometa" za to potrebuje oko 75 godina. Poslednji put je bila vidljiva golim okom na Zemlji 1954. godine, a očekuje se da će ponovo biti vidljiva 2024. godine.

Budućnost "Đavolje komete"

Iako će "Đavolja kometa" biti najbliža Zemlji u aprilu 2024, predviđa se da će biti vidljiva golim okom i u maju i junu iste godine. Najsjajnija tačka će biti 2. juna 2024. godine, kada će ova tajanstvena pojava privući pažnju astronoma i ljubitelja astronomije širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading