Kako je nastao i zašto je baš OVAJ PETAK CRN? (VIDEO)

Autor:

Razonoda

24.11.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni Petak postao je poznat po incidentima koji prate konzumerističku maniju. Stampeda ljudi koji se tuku zbog televizora na sniženju, koji gaze jedni druge kako bi kupili blender na velikom popustu. Kako je sve to počelo i zašto je crni petak dan nakon američkog praznika Dan zahvalnosti?

Kako je nastao i zašto je baš OVAJ PETAK CRN? (VIDEO)

Foto: shutterstock

Priča o tome kako je baš taj naziv dat danu nakon Dana zahvalnosti potiče iz Filadelfije.

Pedesetih godina prošlog veka, policija u Filadelfiji je nakon praznika koji se obeležava svakog četvrtog četvrtka u novembru, imala pune ruke posla, jer se tokom vikenda održavala ragbi utakmica između timova vojske i mornarice.

Pored toga, kupci su masovno dolazili u grad kako bi iskoristili pretpraznične popuste, a gužvu su koristili i lopovi da neprimećeno kradu. Zato su policajci taj dan nazvali crni petak, jer su im ruke bile pune posla.

Krajem osamdesetih godina prolog veka, i ostatak Amerike počinje o tom datumu da govori kao o Crnom petku, a uskoro se manija kupovine proširila i na ceo vikend koji se završava Sajber ponedeljkom kada je na sniženju tehnička roba, piše Ekspre.net.

Prodavnice otvaraju svoja vrata sve ranije i ranije, a najposvećeniji kupci odmah posle večere za Dan zahvalnosti staju u redove ispred najvećih prodajnih lanaca.

Crni petak je stekao reputaciju kao dan kada je sasvim normalno videti scene haosa i tuča u prodavnicama. 

Svake godine internetom se šire slike i snimci incidenata koji se dešavaju tokom Crnog petka. 

Crni petak je počeo da se praktikuje i u Srbiji. 

Mnoge prodavnice nude robu po nižim cenama ali kod nas još uvek, a nadamo se da će tako i ostati, nisu zabeleženi incidenti pomahnitalih kupaca. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading