ŽENA GODINAMA VEROVALA DA DRŽI IKONU NA ZIDU Onda je usledio otkriće zbog kojeg se cela država DIGLA NA NOGE

Autor:

Razonoda

17.11.2023

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slika Ismevanje Hrista, jedno od retkih umetničkih dela firentinskog slikara Čeni di Pepa Čimbuea (1240 – 1302), pronađena je u kući starije žene u gradu Kompijen 2019. godine.

ŽENA GODINAMA VEROVALA DA DRŽI IKONU NA ZIDU Onda je usledio otkriće zbog kojeg se cela država DIGLA NA NOGE

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 Njena vlasnica je, ni ne sluteći vrednost koju poseduje, čuvala sliku u kuhinji, misleći da se radi o grčkoj verskoj ikoni. Kada je slika došla u ruke stručnjaka Žeroma Monkukija, koji je bio zadužen za procenu umetničkih dela, utvrđeno je da potiče iz 1280. godine i da zauzima dimenzije 24 sa 20 centimetara.

Nakon toga, slika je stavljena na aukciju u oktobru 2019. godine, gde je dostigla neverovatnu cenu od 24,2 miliona evra, četiri puta više od početne cene. Međutim, francuska vlada je tada donela odluku da blokira izvoz slike, dodelivši joj status "nacionalnog blaga". Zbog ove odluke, slika je ostala u Francuskoj 30 meseci, a za to vreme je vlada uspela da prikupi sredstva i otkupi je. Tako je francuski ministar kulture Rima Abdul Malak i predsednik i direktor muzeja Luvr Lorens de Kars objavili da je slika konačno deo muzejske kolekcije.

 

 


U saopštenju ministarstva kulture se ističe da je ova akvizicija rezultat izuzetne mobilizacije muzeja Luvr, koji je omogućio da se u Francuskoj sačuvaju dela za kojima žele najveći svetski muzeji i da budu dostupna svima. O detaljima finansijskog aspekta ovog poduhvata nije bilo reči. Ipak, ministarstvo je naglasilo da je slika "ključna prekretnica u istoriji umetnosti, koja označava fascinantan prelazak sa ikonoslikarstva na sliku".

Interesantno je da je Čimbueovih dela poznato samo oko 15, što ovu sliku čini još vrednijim. "Nacionalno blago od velikog značaja", kako je nazvana, biće izloženo zajedno sa još jednim remek-delom istog umetnika - Madona na tronu sa anđelima (427×276 cm) u kolekciji Luvra. Ova dva dela biće deo izložbenog događaja na proleće 2025. godine.

Čeni di Pepo Čimbue rođen je u Firenci oko 1240. godine, a poznato je da je bio učitelj Đota, jednog od najvećih umetnika prelaznog doba. Ismevanje Hrista je deo diptiha koji se sastoji od osam scena o stradanju i raspeću Hrista. Još jedna scena iz ovog dela, Bogorodica i dete sa dva anđela, može se naći u Nacionalnoj galeriji u Londonu, koja ju je nabavila 2000. godine. Ova slika je bila izgubljena vekovima, sve dok je nije pronašao britanski aristokrata u svom domu predaka u Safolku.

Pored ove dve slike, u kolekciji Frik u Njujorku se može naći još jedno Čimbueovo delo - Bičevanje Hrista. Ova slika, zajedno sa Madonom na tronu i Ismevanjem Hrista, predstavlja dragocenu zbirku umetničkih dela jednog od najznačajnijih umetnika svog vremena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading