DA LI JE MOGUĆE? Naučnici posadili 144 godina staro seme ZOMBI BILJKE i evo ŠTA SE DOGODILO

Autor:

Razonoda

16.11.2023

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na početku eksperimenta, svaka od 20 flaša bila je ispunjena više od hiljadu "zombi-semenki", pokrivajući 21 vrstu

DA LI JE MOGUĆE? Naučnici posadili 144 godina staro seme ZOMBI BILJKE i evo ŠTA SE DOGODILO

Foto: youtube.com/michigan state university

Davne 1879. godine, botaničar Vlijem Bil sa Univerziteta u Mičigenu zakopao je 20 flaša sa semenkama kako bi pokrenuo eksperiment o njihovoj dugovečnosti.

Više od 140 godina kasnije, neka od semenki iz poslednje izvađene flaše započela je sa klijanjem!

U novom istraživanju, istraživači s MSU analizirali su genome biljaka kako bi utvrdili odgovaraju li zaista onima koje je opisao Bil.

Genetsko testiranje otkrilo je neverovatne rezultate, a nalazi će mnogo doprineti znanju naučnika o vrstama semena i njihovoj dugovečnosti u prirodnim uslovima zemljišta.

- Nismo ovo očekivali. Najveće iznenađenje bio je podatak da su počele da klijaju. Neverovatno je da je nešto tako staro ponovo ‘oživelo’ - rekao je biolog Frenk Televski sa Univerziteta.

Na početku eksperimenta, svaka od 20 flaša bila je ispunjena više od hiljadu "zombi-semenki", pokrivajući 21 vrstu.

Flaše su zakopane s nagibom prema dole, kako se u njima ne bi skupljala voda. Cilj je bio da se pomogne poljoprivrednicima da shvate kako da se nose sa korovom.

Naučnicima su ostale još četiri flaše. Naredni eksperiment biće obavljen tek 2100. godine. Zbog toga flaše ostaju na tajnoj lokaciji da niko van istraživačkog tima ne bi mogao da ih otvori ili dira. Ili ukrade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading