DA LI JE OVO NAJVEĆE OTKRIĆE U ISTORIJI ČOVEČANSTVA? Stvorena hemijska REAKCIJA koja je možda dovela do razvoja ŽIVOTA NA ZEMLJI

Autor:

Razonoda

15.11.2023

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Traganje za odgovorima na pitanje o poreklu života na Zemlji je večita tema među naučnicima.

DA LI JE OVO NAJVEĆE OTKRIĆE U ISTORIJI ČOVEČANSTVA? Stvorena hemijska REAKCIJA koja je možda dovela do razvoja ŽIVOTA NA ZEMLJI

Foto: pixabay.com

U potrazi za rešenjem ove misterije, naučnici se sve više okreću istraživanju RNK kao mogućeg ključa u razumevanju ovog fenomena.

RNK je vitalna komponenta savremenog života, a jedinstvena sposobnost da se samoreplikuje i katalizuje različite hemijske reakcije čini je još značajnijom u ovom istraživanju. Međutim, izazov leži u razumevanju kako su gradivni blokovi RNK, poznati kao ribonukleotidi, formirani u haotičnim uslovima rane Zemlje.

Hemičari poput Kvoca Fung Trana sa Univerziteta Novog Južnog Velsa (UNSV) u Sidneju aktivno su uključeni u istraživanje ponovnog stvaranja zamršenog lanca reakcija potrebnih za formiranje RNK tokom procesa života na Zemlji. U svom članku za "The Conversation", Tran ističe značaj identifikacije hemijskih reakcija koje su mogle da se dese u složenim i neukroćenim uslovima naše planete pre nekoliko milijardi godina.

Jedna od najzanimljivijih teorija koja se razmatra je uloga autokatalitičkih reakcija u formiranju RNK i poreklu života. Autokatalitičke reakcije se odvijaju kada proizvedene hemikalije podstiču istu reakciju, omogućavajući održivost u različitim okruženjima. Ove reakcije su sveprisutne u biologiji, od regulacije otkucaja srca do formiranja školjki, a jedna od njih, reakcija formoze, pruža fundamentalni primer autokatalize koji se može primeniti i na ranoj Zemlji.

Tranova studija istražuje moguću ulogu reakcije formoze u proizvodnji ribonukleotida, posebno Povner-Sutherland put koji se smatra glavnim hemijskim putem za stvaranje ovih molekula. Iako je ova teorija suočena sa izazovima zbog neselektivne prirode reakcije formoze, dodavanje cijanamida može da preusmeri neke od proizvoda ka proizvodnji ribonukleotida, što rezultira manjom količinom, ali i povećanom stabilnošću i smanjenom degradacijom.

Osim što pomaže u razumevanju porekla života, autokatalitičke reakcije mogu imati i praktične primene u industriji. Uključivanjem cijanamida u reakciju formoze, Tran i njegov tim su uspeli da dobiju jedinjenje, 2-aminooksazol, koje može biti korisno u hemijskim istraživanjima i farmaceutskoj proizvodnji.

Tranovo istraživanje ne samo da doprinosi razumevanju porekla života, već otvara i mogućnosti za revoluciju u hemijskim reakcijama i farmaceutskoj industriji. Ova studija pokazuje da je važno istraživati dinamičke interakcije između različitih hemijskih puteva, umesto da se fokusiramo samo na pojedinačne puteve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading