POVEROVAO DA JE LIČNOST IZ BIBLIJE? Turista došao u grad, pa uništio statue! Policija nije znala šta ju je snašlo

Autor:

Razonoda

06.10.2023

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac se osetio važnijim nego što jeste? Ili je pak u pitanju običan vandal koji je želeo da nasiljem skrene pažnju na svoje postojanje?

POVEROVAO DA JE LIČNOST IZ BIBLIJE? Turista došao u grad, pa uništio statue! Policija nije znala šta ju je snašlo

Foto: pixabay.com

Izraelska policija uhapsila je američkog turistu u Muzeju Izraela u Jerusalimu pošto je bacio umetnička dela na pod oštetivši dve rimske statue iz drugog veka.

Policija je identifikovala osumnjičenog kao radikalnog 40-godišnjeg američkog Jevrejina koji je došao kao turista.

Prva ispitivanja osumnjičenog sugerišu da je oštetio statue jer ih je smatrao "idolopokloničkim i suprotnim Tori, navela je policija.

Advokat osumnjičenog Nik Kaufman negirao je da je okrivljeni postupio vođen verskim fanatizmom, već da pati od mentalnog poremećaja koji psihijatri nazivaju "jerusalimski sindrom".

To je oblik dezorijentacije za koji se veruje da je izazvan religioznim magnetizmom grada, koji je svetinja za hrišćane, Jevreje i muslimane i navodno dovodi do toga da strani hodočasnici poveruju da su ličnosti iz Biblije, piše AP.

Naloženo je psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog.

Muzej Izraela, u kojem su izloženi arheološki artefakti, dela likovne umetnosti, jevrejske umetnosti i života, okarakterisao je ovaj vandalizam kao "zabrinjavajući i neobičan događaj.

U saopštenju muzeja osuđuje se svaki oblik nasilja i izražava nada da se takvi incidenti neće ponoviti.

Na slikama iz Muzeja vidi se da je mermerna glava boginje Atine oborena sa svog postolja na pod i da je statua jednog paganskog božanstva razbijena u fragmente.

Oštećene statue se restauriraju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading