OTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA O GROFU DRAKULI: Novi dokaz BRIŠE SVE što smo mislili da znamo o njemu!

Autor:

Razonoda

05.09.2023

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su analizirali jedno pismo do kojeg su se domogli a koje u potpunosti ruši tezu da je Vlad Cepeš bio krvoločni vampir

OTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA O GROFU DRAKULI: Novi dokaz BRIŠE SVE što smo mislili da znamo o njemu!

Foto: pixabay.com

Ko god da je ikad slušao priče o čuvenom Vladu Cepešu, poznatijem u svetu kao grofu Drakuli da je bio krvoločni vampir koji je ubijao neprijatelje nabijajući ih na kolac, moraće da se posle ovog dobro zamisli koliko je dobro verovati u legende.

Prema poslednjem otkriću koji se zasniva na analizi jednog autentičnog pisma Vlada Cepeša, ispostavlja se da je on bio – vegan!

Više od 500 godina posle njegove smrti naučnici su konačno sproveli analizu nekih rukom pisanih pisama, otkrivajući neočekivane tajne njegovog života.

U pismu od 4. avugsta 1475. godine, upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao "princa transalpskih područja" i obaveštava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom, Vlad Drakula.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Naučnici Univerziteta u Kataniji izvukli su "istorijske biomolekule" iz starog pisma, što se slučajno poklopilo sa 125. godišnjicom romana "Drakula". Uspeli su da izvuku krv, znoj, otiske prstiju i slinu!

Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u njihovim nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.

Koautor istraživanja Gleb Zilberštajn rekao je u časopisu Analytical Chemistry da se proteini iz hrane nalaze samo u biljnoj ishrani, te da je jasno da Drakula nije konzumirao meso.

- Evropa je u 15. veku imala vrlo hladnu klimu, bilo je malo hrane. Meso se gotovo nije jelo. Vlad je verovatno patio od patološkog stanja zvanog hemolakrija. Mogao je da plače i da mu suze budu pomalo krvave - dodao je on.

Najnovija analiza naučnika potvrdila je davne neke sumnje u priče da je Drakula bio vampir. Naučnici sa Univerziteta u Kataniji skoro su sigurni da Vlad Cepeš nije bio to za šta se predstavljao u legendama, što ne znači da nije bio okrutan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading