ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ljudski rod je pre 900.000 godina UMALO IZUMRO! Bilo nas je manje od 2.000, a ovako smo se SPASLI!

Autor:

Razonoda

04.09.2023

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 117.000 godina bilo nas je neverovatno malo. Klimatske promene uništavale su Zemlju, a onda je čovek rešio da sačuva vrstu kako zna i može

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ljudski rod je pre 900.000 godina UMALO IZUMRO! Bilo nas je manje od 2.000, a ovako smo se SPASLI!

Foto: pixabay.com

Naučnici sa Univerziteta East China Normal osmislili su model po kome su pomno proučavali savremene genetske veze današnjeg čoveka sa homo sapiensom kako bi došli do podataka o veličini populaxije u prošlosti.

Ono na šta nisu računali i što ih je zapanjilo prilikom rezultata studije je da je ljudski rod pre 900.000 godina bio bukvalno na korak od izumiranja.

Čovečanstvo je bilo na izmaku snaga, najviše usled klimatskih promena i tada je njihov broj spao na samo 1.280 jedinki!

Ono što niko živ ne može da pojmi je podatak da je taj broj jedinki (plus-minus 500 osoba) opstajao na istom mestu narednih 117.000 godina! Zapanjujuće.

Ovo otkriće poklopilo je ono o dugotrajnom razdoblju ozbiljnog zahlađenja na Zemlji (srednji pleistocen) koje je trajalo više od 100.000 godina.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Šta se dogodilo pre 900.000 godina?

Klimatske promene. Zvuči poznato? Tada se dogodio nagli pad temperature površine mora, postojale su preduge suše i nestajale su biljne i životinjske vrste koje su služile kao izvor hrane. Ta epoha se poklopila s postojanjem neandertalca, ali i Denisovaca, piše Daily Mail.

Autor ove studije Đi-Hsuan Pan istakao je da su rezultati neverovatni i otvaraju novo polje u ljudskoj evoluciji.

Naglasio je da je ovaj period kada je tako malo jedinki bilo na svetu pokazao koliko je čovek otporno biće i koliko je u stanju da se prilagodi svakoj promeni. Dodao je da je glavni razlog kako su te jedinke opstale bilo njihovo sazrevanje preko noći.

- Kako su opstali? Videli su da nemaju kud nego da moraju da “odrastu”. Da se snalaze jer će i oni umreti i njihova deca. Nestaće kompletan ljudski rod. Malo po malo, čovek se adaptirao na klimatske promene živeći po pećinama, štiteći se od svega na sve razumniji način i uspeli su. Čak 117.000 godina bilo je na Zemlji tako malo ljudi, kao danas što ima zaposlenih u jednoj ozbiljnijoj kompaniji - rekao je Pan.

Fokus tima naučnika Univerziteta East China Normal obuhvatili su u istraživanju genetski sastav 3.154 današnja čoveka koji potiču iz različitih afričkih i neafričkih područja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading