NAUČNICI SU U TRENUTKU SMRTI KOD PACIJENATA PRIMETILI ČUDNU POJAVU: Nova studija otkrila gama talase u mozgu

Autor:

Razonoda

13.05.2023

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U novoj studiji naučnici tvrde da su registrovali moždanu aktivnost sličnu svesnoj kod umirućih pacijenata

NAUČNICI SU U TRENUTKU SMRTI KOD PACIJENATA PRIMETILI ČUDNU POJAVU: Nova studija otkrila gama talase u mozgu

Foto: Shutterstock

Kod fenomena “na korak do smrti” neke osobe se prisećaju jakog svetla na kraju tunela, osećaja prisutnosti voljenih ili lebdenja iznad svog tela.

 

U novoj studiji naučnici tvrde da su registrovali moždanu aktivnost sličnu svesnoj kod umirućih pacijenata, što daje nove uvide u proces umiranja.

 

- Živopisno iskustvo koje može proizaći iz disfunkcionalnog mozga tokom procesa umiranja je neuronaučni paradoks. Otkrili smo potencijalne neuropotpise naše svesti - kaže autor studije, neurolog Džimo Bordžigen sa Univerziteta u Mičigenu.

U studiji su korišćeni podaci četiri pacijenta koji su umrli u bolnici dok su im lekari pratili rad mozga na EEG snimcima. Sva četiri pacijenta bila su u komi i nisu reagovali pa se smatralo da im medicinska pomoć nije potrebna. Uz dopuštenje njihovih porodica, aparati za održavanje života su isključeni, nakon čega su oni pretrpeli srčani zastoj i umrli.

Stručnjaci su retrospektivno analizirali podatke o moždanoj aktivnosti u trenucima nakon isključenja aparata do trenutka smrti. Nakon isključenja aparata, dva pacijenta pokazala su povećanje broja otkucaja srca s pojačanom aktivnošću gama-talasa koji se smatraju najbržom moždanom aktivnošću i povezuju sa svešću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading