SRBI SU OD TURAKA PREUZELI OKO 6.000 REČI, A ONI OD NAS SAMO JEDNU! Ovo je jedini srbizam u turskom jeziku!

Autor:

Razonoda

31.03.2023

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro je poznato da je zbog viševekovne vladavine Turaka na ovim prostorima, srpski jezik prepun turcizama.

SRBI SU OD TURAKA PREUZELI OKO 6.000 REČI, A ONI OD NAS SAMO JEDNU! Ovo je jedini srbizam u turskom jeziku!

Foto: pexels.com

To su reči preuzete iz turskog jezika i posebno su karakteristične za jezike naroda koji su bili pod vlašću Osmanskog carstva – grčki, bugarski, makedonski, jermenski, naravno, srpski. Ipak, postoji i jedna jedina srpska reč koja je ostala u turskom jeziku.

Smatra se da su nam turski osvajači „u amanet“ ostavili preko šest hiljada svojih reči. Neke od njih zastarele su, pa i potpuno nestale iz upotrebe, ali i dalje svakodnevno koristimo barem tri hiljade reči koje su nam stigle iz turskog.

Burek, budala, bašta, ćup, džep, džem, džin, majmun, pamuk, papuče, pare, pita, rakija, sanduk, torba, top, zanat… samo su neke od njih. Međutim, nisu samo Srbi „pozajmljivali“ reči.

Viševekovno mešanje naroda dovelo je do toga da i Turci usvoje i počnu da koriste neke slovenske reči. Neki domaći stručnjaci smatraju da je takvih reči u turskom čak 1.000, ali u stvarnosti se većina njih više ne koristi ili se koristi retko.

Interesantno je da je najviše ostalo izraza koji se odnose na administrativne nazive, zakonske norme, kao i rudarstvo. U svakodnevnom govoru Turaka može se pronaći tek nekoliko reči slovenskog porekla – kralj/kraljica, četa, višnja, kosa (alatka)…

Međutim, samo za jednu reč se sa sigurnošću može reći da je srpska – Božić.

Turci ovaj srbizam izgovaraju kao „Bodžuk“, a koriste i reč Noel, ali se tada misli na Božić 25. decembra. Kada kažu „Bodžuk“ misle na praznik rođenja Hrista 7. januara, prenosi B92.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vizionar

31.03.2023 23:24

Ovo je velika prevara. Srbi su imali svoje pismo pre sedam i po hiljada godina, vincanska kultura i mnogi arheoloski iskopi to potvrdjuju. Otomani su svoju imperiju stvarali nakon 10 veka u Hristu, zato nisu mogli oni nas uciti nicemu. Oni su potomci Alibabe i 40 razbojnika.

Crni

02.04.2023 14:48

Malko se informisite prvo kojim jezikom se pricalo u otomanskoj vojsci, dvoru itd. Onda krenite u rikverc do Nina Belova. Kada procitate natpis na njegovom grobu i nazive mesta u sadasnjuj Turskoj, Siriji, Iraku, Iranu itd mozda ce Vam biti istorija malko drugacija i necete pisati ovakve gluposti nikada naglasavam nikad nijedan Narod koji ima starije pismo nije preuzimao reci Naroda koji ima mladje pismo. Uvek je bilo obratno u gotovo 100% slucajeva, kazu lingvisti a ne Ja.