KAKO JE ROĐEN NAJGROMKIJI POKLIČ SRPSKOG NARODA: Dogodine u Prizrenu zdravica kralju Nikoli

Autor:

Razonoda

16.03.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prizrenu dogodine, dabogda, Božić slavili! Živela sloboda srpska, besedio je 1871. mitropolit Ilarion.

KAKO JE ROĐEN NAJGROMKIJI POKLIČ SRPSKOG NARODA: Dogodine u Prizrenu zdravica kralju Nikoli

Foto: Tanjug/profimedia.com

Poklič Dogodine u Prizrenu nastao u čast kralju Nikoli

Poklič "Dogodine u Prizrenu" zaživeo je u srpskom narodu, kao simbol njegove vere da će se vratiti na okupirano Kosovo i Metohiju, ali on nije nastao po ugledu na jevrejsku frazu "Dogodine u Jerusalimu".

"Dogodine u Prizrenu" prvi je među Srbima 1871. uzviknuo mitropolit Ilarion u božićnoj čestitki knezu, a kasnije i kralju Nikoli Prvom Petroviću Njegošu.

- U Prizrenu dogodine, dabogda, Božić slavili! Živeo, gospodaru! Živela sloboda srpska - poručio je na Božić 1871. mitropolit crnogorsko-brdski Ilarion knezu Nikoli.

GLAS S LOVĆENA

A kao da je znao da će ovaj poklič i danas čuvati plamen nade za oslobođenjem, mitropolit je dodao:

- Tvoj će glas, gospodaru, s visokoga Lovćena čuti i najudaljeniji Srbin i odazvaće ti se.

Zdravica mitropolita Ilariona objavljena je nekoliko dana kasnije u cetinjskom nedeljnom listu Crnogorac i u njemu je dočarana posvećenost srpstvu knjaza, najviđenijih glavara i naroda.
Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

- I daj Bože da skorim, gospodaru, povedeš tvoje junake u junački boj, pa da svetlost slobode, koju mi uživamo, zagreje svu braću našu u Hercegovini, Bosni, staroj Srbiji i u svim krajevima, gde još pod tuđinskom igom stenju - preneo je Crnogorac vladikine reči.

List je naglasio je da je snažna poruka o srpskoj slobodi uticala na sve prisutne koji su glasno odobravali.

- Živeo, grmne u družini. Mnogaja ljeta, gromko se zaori. Veselost nabuja i živ se razgovor razvije - zaključeno je u Crnogorcu.

SRPSTVO SVE I SVUDA

Pritom je i ovaj nedeljnik bio oličenje vaskolikog srpstva. Urednik je bio vojvođanski pesnik i novinar Simo Popović, a vlasnik i izdavač knežev sekretar Jovan Sundečić, pravoslavni sveštenik iz Dalmacije i takođe pesnik i publicista.

Osim što je bio u službi ondašnje crnogorske uprave, Crnogorac je predstavljao i glasilo Ujedinjene omladine srpske, osnovane u Novom Sadu, s parolom "Srpstvo sve i svuda", čiji su istaknuti članovi bili Popović i Sundečić.

Sledbenik Svetosavlja

Mitropolit Ilija Roganović, čiji poklič danas odzvanja, rodio se 1828. u kući svojih roditelja Đura i Marije u okolini Podgorice.

Zamonašen je u Manastiru Vranjini, a ime je dobio po osnivaču istoimenog manastira iz 13. veka, učeniku Svetoga Save. Bio je iguman Ždrebaonika, a potom i Ostroga.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Hirotonisan je za mitropolita 1863. i osveštao je 45 novih hramova i rukopoložio 119 sveštenika do 1882, kada je umro i sahranjen u Vlaškoj crkvi na Cetinju.

Ratoborni knez

Kralj Nikola je 1867. napisao je himnu "Onamo, 'namo", koja će odražavati njegovu težnju i težnju Crne Gore za oslobođenjem Kosova i drugih srpskih zemalja s Prizrenom, kao drevnim središtem Dušanovog carstva.

"Onamo, 'namo... da viđu Prizren!
Ta to je moje - doma ću doć!
Starina mila tamo me zove,
tu moram jednom oružan poć."

Obnova hrama u Jerusalimu

Jevrejska fraza "Dogodine u Jerusalimu" često se peva na kraju pashe seder ili neila službe tokom praznika Jom kipura. Prvi je zabeležio Isak Tirnau u 15. veku, kao izraz teme u jevrejskoj kulturi o nadi da će jerusalimski hram treći put biti obnovljen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading