OVO JE AJNŠTAJNOVA DEFINICIJA SREĆE! Zapisao je na HOTELSKOM RAČUNU u znak zahvalnosti za gostoljubivost!

Autor:

Razonoda

18.12.2022

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema priči, Ajnštajn je ovu teoriju zapisao na hotelskom računu da bi se zahvalio za gostoljubivost.

OVO JE AJNŠTAJNOVA DEFINICIJA SREĆE! Zapisao je na HOTELSKOM RAČUNU u znak zahvalnosti  za gostoljubivost!

Foto: shutterstock

Albert Ajnštajn

Albert Ajnštajn bio je izvanredan naučnik i veliki um, ali nije bio samo nadaren u fizici i u pronalascima koja su menjala čovečanstvo, već je znao i kako da napiše svoju “teoriju sreće”.

Prema priči, Ajnštajn je tu teoriju zapisao na hotelskom računu da bi se zahvalio za gostoljubivost. Zapisao je samo dve rečenice, ali toliko snažne i moćne da zasita mogu poslužiti kao apsolutna “teorija sreće” kroz ceo život.

- Miran i skroman život donosi više sreće nego želja za uspehom u kombinaciji sa stalnom brigom -  napisao je Ajnštajn.

Na drugom listu papira ostavio je ovu poruku:

- Gde ima volje, ima i načina.

Ova dva papirića kasnije godinama prodata su na aukciji za veliku svotu novca, ali svako je dobio mogućnost da otkrije i iskoristi Ajnštajnove smernice za srećan život.

Dakle, Ajnštajn objedinjuje gledišta istočnjačke i zapadne filozofske tradicije u ovim izjavama. Budisti se kategorički protive takozvanom “mentalitetu večitih putnika”, odnosno stalnom prevazilaženju današnjih prepreka za sutrašnji uspeh.

Život u ovom slučaju liči na večnu vožnju metroom do stanice na kojoj maštamo da postoji sreća. Drevni rimski filozof Seneka izrazio je to otvorenije, napisavši – “najveća prepreka u životu je čekanje”, ili da gubite vreme brinući se i nadajući se da će se nešto dogoditi. Njegove reči nam jasno poručuju – Budućnost je nepoznata. Živi sada! Druga rečenica ima još veći značaj jer otkriva da u svakom čoveku postoji potencijal da uradi ono što želi.

Čak i kada izgleda da ne postoji rešenje, da su prepreke prevelike i da je ispunjenje cilja daleko, Ajnštajn nas podseća – “Gde ima volje, ima i načina.”

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading