Boleo ga stomak svakog meseca, pa saznao nešto što prkosi razumu! Detalji SULUDOG slučaja obišli svet!

Autor:

Razonoda

10.07.2022

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Li može da nastavi svoj život kao muškarac, ali neće moći da ima biološku decu jer njegovi testisi ne proizvode spermu.

Boleo ga stomak svakog meseca, pa saznao nešto što prkosi razumu!  Detalji SULUDOG slučaja obišli svet!

Foto: Printskrin/Youtube/Vijesti Online

Kada je došao lekaru, Čen Li (33), čije je ime promenjeno da bi mu se očuvala privatnost, iz kineske provincije Sečuan, nije znao zašto ponekad u urinu vidi krv, ali ni u najluđim snovima nije zamišljao šta će mu tog dana doktori reći.

Li se celog života smatrao muškarcem, dok pri poseti doktoru nije ustanovljeno da je zapravo rođen sa ženskim polnim hromozomima. Uprkos tome što su mu spoljne genitalije muškog fenotipa, Li ima matericu i jajnike, a od ulaska u pubertet i menstruaciju, koja objašnjava krv u urinu.

Bolove u abdomenu koje je imao svaki mesec od 13. godine popraćene pojavom krvi u urinu nikada nije povezao sa menstruacijom pošto se smatrao muškarcem, a u prilog tome ide i činjenica da ima muške genitalije. Kada se požalio lekarima, posumnjali su na upalu slepog creva, ali simptomi nisu prestali nakon lečenja, pa su napravili dodatna testiranja. Li je bio prestravljen ovim otkrićem, pa je odmah zatražio operaciju uklanjanja ženskih polnih organa.

Republika

Foto: printskrin

Bol u stomaku, Ilustracija

 

Operacija je trajala tri sata, a lekari su rekli da se Li nakon zahvata oseća sjajno kao i da mu se vratilo samopouzdanje, prenosi Dejli mejl. Hirurg koji je vodio operaciju, Luo Šiping, objasnio je da Li može da nastavi svoj život kao muškarac, ali neće moći da ima biološku decu jer njegovi testisi ne proizvode spermu. Prema procenama UN-a, 0,05 do 1,7 posto svetske populacije je inters*ksualno. To je otprilike isti procenat kao i ljudi sa prirodno crvenom kosom.

Inters*ksualnost, prema smernicama UN-a, označava osobe koje se “ne uklapaju u definicije niti muških niti ženskih tela”, a zamenila je reč hermafrodit. Sličan slučaj pojavio se i prošle godine u Kini, kada je 25-godišnja žena došla lekaru zbog problema sa začećem.

Ispostavilo se da Pingping (ime takođe promenjeno) ima muški polni hromozom Y, a pritom uopšte nema matericu i jajnike. Pingping se neko vreme brinula što još nije dobila menstruaciju, ali kada ju je majka odvela kod ginekologa, rekli su da se Pingping verovatno samo malo sporije razvija.

Kada sam odrasla, bilo me je sramota što još nemam menstruaciju pa nisam to tretirala ozbiljno – priznala je.

Kao i Li, Pingping nikada nije sumnjala u svoj pol jer su njene spoljne genitalije imale ženski fenotip. Lekari su objasnili kako je moguće da je imala muške genitalije koje su atrofirale. Dodali su i da su joj roditelji u bliskom srodstvu.

(Republika/Objektiv)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading