U SVIM ZEMLJAMA JE OVAJ OBIČAJ ISTI! Da li ste se nekada pitali zašto muškarci kleknu kada PROSE devojku?!

Autor:

Razonoda

08.05.2022

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Verujemo da ste svi više puta, ako ne uživo, onda u filmovima i serijama, videli romantičnu scenu kada momak klekne ispred devojke i izgovori čarobne reči: "Da li želiš da se udaš za mene?".

U SVIM ZEMLJAMA JE OVAJ OBIČAJ ISTI! Da li ste se nekada pitali zašto muškarci kleknu kada PROSE devojku?!

Foto: pexels.com

Prosidba, veridba

Ali, da li ste se nekada zapitali zbog čega muškarci kleknu ispred svojih izabranica i kako to da je ovaj običaj u skoro svim zemljama isti?

Istraživanje stranice "Engagement Ring Bible" pokazalo je da ovaj čin vuče korene još od srednjovekovnog doba, kada su vitezovi tako iskazivali poštovanje.

Vitezovi bi se spuštali na jedno koleno pred svojim gospodarima u znak poštovanja i lojalnosti. To je bila uobičajena stvar u mnogim religijskim obredima, a u to doba religija i brak bili su usko povezani. Kad je vitez hteo da zaprosi svoju damu i da joj pokaže koliko je voli, bilo je normalno da se spusti na koleno.

Foto: pixabay.com

 

- Spuštanjem na jedno koleno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućnoj supruzi. Na taj način joj govori da je poštuje - kaže stručnjak za organizaciju venčanja Kejt Viliard.

Ali, verovatno se pitate, zašto muškarci prilikom izgovaranja sudbonosnog pitanja kleknu baš levim kolenom na zemlju?

Nepisano je pravilo da bi kutija s prstenom trebalo da bude u levoj ruci, a da se otvara desnom dok se postavlja sudbonosno pitanje, prenosi Telegraf.

Prema rečima Kejt Viliard, većina muškaraca klekne na levo koleno jer su dešnjaci, pa im je tako zgodnije da drže kutiju sa prstenom.

Foto: pixabay.com

 

- Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu - kaže Kejt i naglašava kako se prosidba može uraditi i tako što će se muškarac spustiti na desno koleno.

- Samo zato što je spuštanje na levo koleno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća verenica verovatno neće ni primetiti na koje koleno ste se spustili - zaključila je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading