S LICA ZEMLJE NESTALA ČUVENA SVETSKA ATRAKCIJA! Pogledajte kako sad izgleda kameni luk, čudo prirode

Autor: Republika

Razonoda

19.05.2021

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni Darvinov luk kod ostrva Galapagos, jedna od najčuvenijih prirodnih atrakcija, urušio se usled erozije i sad su od njega ostala samo dva stuba.

Foto: Tanjug/AP
Darvinov luk je decenijama privlačio pažnju ljudi  

Darvinov luk, poznata prirodna kamena formacija na ostrvu Galapagos, urušio se od posledica erozije, objavili su ekvadorski funkcioneri za zaštitu okoline, dodajući da luk više ne postoji u dosadašnjem obliku, te da su tamo ostala samo dva stuba koja su ga držala.

Na fotografijama koje je na društvenim mrežama objavilo ekvadorsko ministarstvo zaštite okoline vide se tek ostaci luka.

- Darvinov luk, atraktivan prirodni most koji se nalazio na manje od kilometar od glavnog područja Darvinovog ostrva, urušio se zbog prirodne erozije. Nekad je bio povezan s ostrvom, tako da je stalno na meti pomeranja tla. Područje se smatra jednim od najboljih mesta na planeti za ronjenje i posmatranje morskih pasa čekićara i ostalih morskih životinjskih i biljnih vrsta - saopštilo je ministarstvo.

 

 

Inače, Galapagos je pod zaštitom Uneska od 1978, a na ostrvu danas živi oko 30.000 stanovnika. Taj vulkanski arhipelag čine 234 ostrva, brojni zalivi i kamene stene. 

- Urušavanje Darvinovog luka podsetnik je na to u kolikoj je meri krhk svet u kom živimo. Ne možemo da uradimo gotovo ništa da sprečimo prirodnu eroziju i slične geološke procese, ali možemo zaštititi podmorski svet. Luk je bio jedna od glavnih turističkih atrakcija, a pod njim su plivala najveća jata morskih pasa čekićara na svetu - rekla je Džen Džons iz Udruženja za zaštitu Galapagosa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading