I DALJE BEZ DOGOVORA O KOVID PASOŠIMA! Pregovori se nastavljaju sutra, a evo šta je "kamen spoticanja"!

Autor: Republika

Svet

19.05.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici EU nisu uspeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

- Poslanici iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlada država članica nastaviće pregovore u četvrtak - saopštilo je portugalsko predsedništvo EU.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje i dalje pandemija korone, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa, prenosi "Jutarnji list".

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest.

To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle vakcinisati.

Cilj potvrde je da se što pre ukinu mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.

Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

Nemačka evroparlamentarka Kornelija Ernst rekla je da se "poslanici nisu uspeli dogovoriti o ključnim pitanjima".

- Rasprave su se i dalje vrtele oko ključnih tačaka poput zahteva Evropskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve - rekla je Ernst nakon pregovora.

Evropski poslanici takođe su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU-a dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU-a, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu.

Izvršna grana EU iznela je svoj predlog za digitalnu zelenu potvrdu još u martu.

Grčka je već ublažila uslove za ulazak stranaca koji su vakcinisani, a Španija dopušta ulazak turista iz EU ako imaju negativan PCR test.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Evropske unije sada je vakcinisana sa obe doze.

Cilj Komisije je da poveća to na 70 posto do septembra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading