JADNI ROBE, BIĆEŠ GORI OD CRNCA! Pročitajte Darvinovo nećkanje o BRAKU: Zapisao pozitivne i negativne strane

Autor:

Razonoda

06.03.2021

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je imao 29 godina, Čarls Darvin je razmišljao o tome da se oženi. U to vreme je već bio prilično poznat naučnik.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako i priliči učenom čoveku, ovom pitanju je pristupio sa praktične tačke gledišta. Darvin je izneo svoja razmišljanja u malom tekstu.

- Dokument ima dve kolone, pod naslovom: "Ženi se" i "Ne ženi se", a povrh njih u polukrugu: U koloni za brak, pisalo je:  Deca - (ako Bog bude milostiv), stalni saputnik (prijatelj u starosti), sa kojim će biti zanimljivo, predmet ljubavi i saputnik za igru.

Nakon premišljanja, promenio je prethodnu rečenicu u "bolje nego pas". Nastavio je: "Dom i neko ko se brine o domu, muzika i žensko brbljanje dobro je za zdravlje, ali užasno gubljenje vremena". Bez objašnjenja, Darvin je naglas prebacio jedan argument iz plusa u minus - argument toliko važan da ga je naglasio.

U koloni "Ne ženi se" napisao je da će se time sačuvati "Sloboda da ideš gde god želiš, Sloboda izbora društva i sve to, Razgovor pametnih muškaraca u klubovima, Nedostatak obaveza da se posećuju rođaci i popušta svaka sitnica da biste zauzvrat imali troškove i brige oko dece, moguće svađe, gubitak vremena, ne možete čitati uveče, gojaznost i nerad, brige i obaveze, manje novca za knjige, ako ima mnogo dece, onda - prinuda da se zarađuje za život".

Ipak, prevladala su razmatranja "za"; u koloni je zabeleženo sledeće rezonovanje: "Bože, nepodnošljivo je čitav život provesti kao neplodna pčela - za posao, posao i na kraju bez ičega. - Ne, ne, neću. „Mogu da zamislim čitav dan života pustinjaka u zadimljenoj, prljavoj londonskoj kući. „Mogu da zamislim lepu meku suprugu na kauču, lep kamin, knjige i možda muziku. Nakon opisa ovih slika, napisao je: „Ženi se, ženi se, ženi se“.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, još jedan talas sumnji pao je na odluku.

Darvin je napisao da je dvoumljenje počelo nedužno: „Uveravaju nas da je potrebno venčati se. Kada? Pre ili kasnije?" Ovo pitanje izazvalo je paniku -  doživotni partner smanjuje izglede za bliskost sa drugim ženama i da su dani avantura odbrojani.

"Vau! Nikada neću naučiti francuski, ili otići u Ameriku, ili se provozati balonom ili usamljeno putovati u Vels - jadni robe, bićeš gori od crnca", napisao je sam sebi.

Ali onda se sabrao i doneo sudbonosnu odluku.

"Nema veze, dečače, nemoj se obeshrabriti, ne možeš živeti usamljenim životom, biti oronuli starac, usamljen i hladan, s bezdetstvom ispisanim na licu, koje se već naboralo. Nema veze, verujem u sreću - puno je srećnih robova."

Godinu dana kasnije, Darvin se oženio rođakom Emom. Zajedno su živeli 43 godine, do Darvinove smrti i imali su desetoro dece, piše Stil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading