HRVATI SE ZAIGRALI! BIRAJU NOVE REČI KOJE SU URNEBESNE: Pogađate li šta je to SUNCOZOR ili RUKOZBORAC?

Autor: Republika

Razonoda

01.03.2021

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabrane reči koji su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Hrvatski časopis "Jezik" i fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020. godinu, a tri reči će uskoro biti proglašene najboljima, prenosi Jutarnji.

Od 19 reči, kako navode, čak osam njih pokušava da "zameni tuđice" koje su povezane uz epidemiju kovida-19.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun društvostaj ili obustavka.

Hihobaran, novosnik i rukozborac

Reč hihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, kako navodi Jutarnji, "stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada", a za samoizolaciju samoosama.

Za njuzleter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšotovati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umesto futrole za kartice predložena je nova reč kartičnik, a reč šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje kao veliki pisac, odnosno kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenju za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagatelja.

Reči je prikupljala i rečnik novih reči izradila Ljubica Josić, sekretarica časopisa "Jezik". Odbor za izbor nove reči čine: predsednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Odbor je izabrao tri najbolje nove reči, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskog jezika, sredinom marta, biće saopšteni u medijima.

Javna i svečana dodela nagrada najuspešnijim stvaraocima održavala se obično u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak zvanica – ove godine javne dodele neće biti zbog epidemije.

Najuspešnijima pripasće diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego ranijih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju reč, 2.000 za drugu i 1.000 za treću reč.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading