SRBIN PREPLIVAO AMAZON I OBORIO SVETSKI REKORD: Davor ima neverovatnu priču, a ovako opisuje susret sa KROKODILOM!

Autor: Republika

Razonoda

17.02.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđanin Davor Novović je za 46 dana preplivao reku Amazon u dužini od 5.450 kilometara!

RepublikaFoto: pexel.com/Dnevna doza Beograda
Foto: Ilustracija

On je plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno postigao ovaj neverovatan rezultat, a iz Južne Amerike se, očekivano, vratio pun utisaka. 

Ovaj Srbin je tim poduhvatom oborio i novi svetski rekord koji je do sada bio u vlasništvu legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku Južne Amerike savladao za 66 dana, navodi fejsbuk stranica "Dnevna doza Beograda". 

Kako prepričava Novović, skočio je u Amazon u zoru 29. septembra u peruanskom gradu Atalaju, "tamo gde počinje civilizacija", a tokom putovanja pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima. Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez kako tridesetsedmogodišnjeg Beograđanina poreklom iz Kotora ne bi igrizle pirane i slatkovodne ajkule ili "pomilovale" anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke.

Za 46 dana preplivao Amazon, a 66 dana je iznosio prethodni rekord

- Govorili su mi da ne idem, ali želeo sam da oborim još jedan rekord i što pre se vratim porodici, sinu Dušanu i supruzi Marijani - rekao je Novović.

Prepun utisaka, Novović priznaje da ga prijatelji zadirkuju da "više nije Davor koji je nekada bio". Kaže da zbog obaveze prema ženi i sinu, u vodama Amazona nije išao glavom kroz zid, kao što je radio u svojim ranijim poduhvatima.

 

Beograđanin Davor Novović, koji je plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno, za 46 dana preplivao... Posted by Dnevna doza Beograda on Уторак, 16. фебруар 2021.

 

- Dve i po godine sam se pripremao. Prihvatio sam izazov naših ljudi u dijaspori. Želeo sam da skupim novac da bude sagrađeno pristanište oko crkve Svete nedjelje u Petrovcu na Moru - kaže Novović.

Rođeni Kotoranin ističe da Amazon nije nalik nijednoj reci na kojoj je plivao. Međutim, ipak je uspešno izbegao amazonske vetrove, opasne vrtloge koji usisavaju u crne dubine na relaciji od peruanskog grada Atalaja do brazilskog Belema, piše "Dnevna doza Beograda".

Davor je po 16 sati dnevno plivao Amazonom i "prelazio" 118 kilometara u vodi za jedan dan

- Plivao sam čitavim delom kroz Peru, izašao na ušće i zašao još 150 kilometara u okean. Plašili su me da će me napasti bakterije od kojih može da se oslepi, da će me presretati razne nemani. Plivao sam 16 sati dnevno i prelazio po 118 kilometara. Pomagala mi je i voda koja me nosila. Upravo su me ta brzina, ali i strah, terali da plivam što brže - opisuje plivač maratonac, koji je u svojoj karijeri preplivao i Lamanš i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od mnogobrojnih uspomena iz Amazona, Novović sa uzbuđenjem prepričava susret sa mrtvim krokodilom:

- Kad sam ga ugledao počeo sam panično da bežim, a tek kasnije sam shvatio da je mrtav i da su ga izgrizle pirane. Dodirnuo sam ga i ogrebao ruku. Primio sam tetanus odmah nakon toga.

Za 10 sati i 44 minuta preplivao Lamanš

Deo skromne novčane nagrade koju je dobio od Ginisa za oboren svetski rekord uplatio je za kupovinu crepa kako bi bila obnovljena jedna kuća u Kraljevu koja je oštećena u zemljotresu. Osim ovih poduhvata, mogu još da se izdvoje Novovićeva putešestvija po još mnogo svetskih mora i reka. Do sada je preplivao kanal Lamanš, zatim Jadransko more od Barija do Petrovca. Plivao je i od Atine do Herceg Novog, boreći se pritom s četiri mora. Oborio je i svetski rekord još jednog legendarnog plivača Velja Rogošića, koji je deonicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana, piše "Dnevna doza Beograda".

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Pripremajući se za svoje plivačke poduhvate Davor Novović svakog drugog dana pliva po 10 kilometara, ali i obilno se hrani.

- Dok sam se pripremao za Amazon pojeo sam dva i po konja i jednog celog magarca - otkriva Novović.

Kako kaže, nikada se nije dopingovao, a dok pliva, jede crne čokoladice koje drže šećer i čuvaju srce. Unosi i dosta ugljenih hidrata, na meniju su obavezni riba i povrće. Svakih pet godna prima zaštitnu vakcinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading