(VIDEO) U ČEMU JE TAJNA SRPSKE PESME KOJA JE ZALUDELA SVET? Numera se pojavljuje u jednom američkom filmu, a izvodi je i čuveni Hor bečkih dečaka!

Autor: Republika

Razonoda

09.02.2021

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite gledate neki američki film i samo odjednom začujete "Niška banja, topla voda, za Nišlije živa zgoda"?! Kako vam se čini ovaj "scenario"?

RepublikaFoto: twitter.com/@BudiBogsnama

Reč je o filmu slavnog Dastina Hofmana koji je inspirativna priča o o talentu i unutrašnjoj borbi u kojoj sami moramo da pobedimo. 

Priča teče tako što Stet kao problematični 11-godišnjak koji živi u malom teksaškom gradiću, nakon što mu umre majka, završi u dečjem horu koji vodi zahtevni gospodin Karvel.

Iskusni muzičar ubrzo prepoznaje dečakov jedinstveni talent, ali se suočava i sa njegovim čvrstim karakterom. Uporni učitelj učiniće sve kako bi Stet zapevao iz sveg glasa, te srcem i dušom zavoleo muziku kojom je predodređen da se bavi.

U filmu su brojne scene u kojima dečaci izvode različite u numere, ali je nama jedna posebno privukla pažnju! 

I vi ćete biti, u najmanju ruku, iznenađeni kada ovo čujete: 

 

Ne dešava se baš svakog dana da u nekom svetskom filmskom ostvarenju čujete našu pesmu poput numere "Niška banja, topla voda" koju u originalu izvodi Olivera Katarina, zar ne?

 

Brzo su usledili komentari: 

- Sećam se filma, bio sam kao i vi prijatno iznenađen.

A pojedini su odgvorili slilčnim videima koji prikazuju neobična "pojavljivanja" srpske muzike u drugim kulturama i sasvim neočekivanim situacijama, poput one kada japanska rok grupa "Piramidus" izvodi istu tu pesmu:

 

 

Ili kada Jermenci zapevaju "Ajde, Jano"?

Pesmu "Niška banja, topla voda" izvodi i hor sa američkog univerziteta Arkanzas, ali i čuveni hor Bečkih dečaka.

- Ako postoji neka pesma koju Amerikanci znaju, to je onda "Niška banja, topla voda" - kaže Stiven Koldvel, dirigent hora iz Arkanzasa.

Ova pesma je specifična jer se brzo pamti i jednostavna je za pevanje, a ritam od devet osmina je ritam koji nosi i veruje se da je u tome tajna njene popularnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading