(FOTO, VIDEO) NEOBIČAN METEOROLOŠKI FENOMEN ZADIVIO EVROPU: Pogledajte kako izgleda "KRVAVI" SNEG!

Autor: Republika

Razonoda

08.02.2021

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ovo se događa veoma retko, a izazivaju ga ekstremne vremenske prilike!

Meteorolozi u Nemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi sneg, neobičan meteorološki fenomen.

Susrešće se hladan vazduh koji dolazi iz Skandinavije na sever Nemačke i donosi sneg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snega, kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stepeni.

Vazduh iz Sahare sa sobom nosi čestice peska koje će obojiti sneg u crveno, prenosi SNA njuz.

 

 

Andreas Fridrih iz Nemačkog meteorološkog servisa objasnio je za nemačke medije da se pojava crvenog snega događa kada se čestice peska i višim slojevima atmosfere pomešaju sa kristalima snega koji padaju na zemlju - potom se zajedno talože i tako oboje sneg u crveno.

 

 

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snežne alge, koji tokom topljenja mogu da promene boju snega.

 

 

Na sajtu Nemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da krvavi sneg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog peska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju posle topljenja snega ili kiše.

 

 

Komentari (0)

Loading