PAKAO NA ARKTIKU! Temperatura skočila na 38 °C

Autor:

Razonoda

01.07.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski Arktik je u junu zabeležio rekordne temperature koje su uzrokovale velike požare u tundri, izjavio je u utorak direktor ruske meteorološke službe, povezujući anomalije sa klimatskim promenama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Arktik/Ilustracija

- Imali smo izuzetno neobične vremenske uslove u junu i rekordi su se lako oborili - izjavio je Roman Vilfand na konferenciji za novinare u Moskvi.

Istakao je, između ostalog, novi rekord u arktičkom gradu Verkhoyansk, gde je 17. juna izmereno 38 stepeni Celzijusa.

"Neverovatno je", rekao je, precizirajući da je u tom gradu krajem 19. veka izmerena rekordno niska temperatura od 67,8 stepeni ispod nule.

Sela u tundri, područja prekrivena travom i niskim rastinjem karakterističnim za Arktik, suočavaju se sa velikim požarima.

Prema Vilfandu, rastuće temperature i sunčano vreme na krajnjem severu uzrokovane su klimatskim promenama i promenama cirkulacije vazduha, pri čemu češći polarni anticikloni donose sunčano vreme.

- Leti odsustvo oblaka uzrokovanih anticiklonama zagreva Arktik - objasnio je.
- Meteorolozi ranije nisu često bili svedoci opasnih požara u polarnim regionima - rekao je, primetivši da su anticikloni postali mnogo češći i teško ih je predvideti.

RepublikaFoto: pixabay.com

- To je glavni problem i jedna od posledica klimatskih promena", rekao je.

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo iz vatre taloži u polarnim predelima, što uzrokuje brži topljenje leda, što inače reflektuje sunčeve zrake i sprečava zagrevanje tla, objašnjava.

Prema zvaničnim procenama, Rusija se zagreva oko 2,5 puta brže od ostatka sveta zbog svojih ogromnih arktičkih prostranstva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ruski predsednik Vladimir Putin ističe prednosti podizanja temperatura za otvaranje novih morskih traka na severu i za lakše korišćenje resursa.

Klimatske promene, međutim, prete iz večnog leda, trajno smrznutog tla koje pokriva 65 odsto Rusije i na kojem je izgrađeno puno infrastrukture.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading