(AUDIO) PRELEPO! Ovako zvuči svemir, poslušajte!

Autor: Republika

Razonoda

09.05.2020

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemir je čudesno mesto, puno nebeskih tela koja čekaju da budu istražena, puno nerešenih misterija, čak je i "probušen" crnim rupama, ali postoji jedan opis koji ne možemo da upotrebimo za svemir — da je bučan!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To, međutim, nije sprečilo NASA da smisli način da proizvede zvuk svemira sonifikacijom snimka svemirskog teleskopa Habl, piše „Sajens alert“.

Slika koju je NASA koristila za ovaj projekat snimljena je u avgustu 2018. godine. Momci koji rade na Hablu nazivaju sliku „kovčeg sa galaktičkim blagom“ zbog broja galaksija prolivenih preko nje.

Ali koliko god da je neverovatna ova predstava, upravo je dostigla novi nivo. Dobila je zvuk.

Tim koji je stvorio sonifikovanu sliku objašnjava da različite lokacije i elementi slike proizvode različite zvukove, prenosi „Nacionalna geografija“.

Zvezde i kompaktne galaksije predstavljene su, naime, kratkim i jasnim zvucima, dok spiralne galaksije emituju složenije i duže note.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading