Nešto se čudno dešava u svemiru: Naš solarni sistem dobio još 139 novootkrivenih planeta

Autor: yahoo.com, republika.rs

Razonoda

15.03.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Astronomi su otkrili 139 novih trans-neptunskih objekata - manje planete koje vrebaju u orbiti mimo Neptuna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tim je svoja otkrića objavio 10. marta u Astrofizičkom časopisu. Do sada je otkriveno preko 3.000 ovih objekata. Mislite da znate solarni sistem? Razmisli ponovo.

Grupa astronoma pronašla je 139 novih trans-Neptunovih objekata - sićušna nebeska tela koja su lebdela oko sunca van Neptuna u Kuiperovom pojasu. Najpoznatiji od ovih trans-neptunskih objekata je bivša planeta Pluton, ali Eris, Haumea i MakeMake takođe se smatraju transneptunskim objektima.

- Postoji puno ideja o džinovskim planetama koje su nekada bile u Sunčevom sistemu i više ih nema, ili planetama koje su daleko i ogromne, ali suviše slabe da bismo ih još primetili - astronom Gari Bernstein sa Univerziteta Pensilvanija, navodi se u izjavi.

- Izrada kataloga je deo zabavnog otkrića. Onda kada kreirate ovaj resurs; možete uporediti ono što ste pronašli sa onim što je nečija teorija rekla da biste trebali pronaći - naveo je on

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači, predvođeni diplomcem Pedrom Bernardinelijem, takođe sa Univerziteta u Pensilvaniji, analizirali su četvorogodišnje podatke prikupljene istraživanjem Dark Enerdži. Dok je Istraživanje tamne energije prvobitno dizajnirano za ispitivanje kosmosa za pucanje supernova, dalekih galaksija i nakupljanja tamne energije, oštre, zamagljive slike - snimljene kamerom tamne energije od 520 megapiksela na Blancovom 4-metarskom teleskopu u čileanskom Cerro-u (Međuamerička opservatorija Tololo) - takođe se smatra neprocenjivim resursom za pročišćavanje našeg solarnog sistema za manje planete.

Računarski softver skenirao je više od 7 milijardi prstiju svetlosti u slikama snimljenih tokom više noći da bi pronašli nebeske objekte koji se pomeraju. Stacionarni predmeti, poput zvezda ili supernova, uklonjeni su. Ovo je suzilo polje na 22 miliona objekata. Na kraju je tim suzio 400 potencijalnih trans-neptunskih objekata koji su viđeni tokom najmanje šest različitih noći. Za najperspektivnije kandidate, tim se vratio u originalni skup podataka kako bi identifikovao objekte koji su uočeni najmanje 25 različitih noći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading