(VIDEO) Žena koja ne oseća bol!

Autor: zanimljivostidana

Razonoda

31.03.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škotlanđanka Džo Kameron (71), iz Velike Britanije koja živi u blizini mesta Loh Nes, ima neverovatnu sposobnost. Ona ne oseća bol zahvaljujući do sada neotkrivenoj genetskoj mutaciji. Njene povrede lako isceljuju, da pri tom ne ostaju ožiljci.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Njen bizaran ali veoma zanimljiv medicinski slučaj objavljen u "British Journal of Anesthesia", mogao bi da otvori vrata za nove tretmane koji će pomoći ljudima da se brže oporave od operacije, da upravljaju hroničnim bolovima i anksioznim poremećajima.

Jo Cameron je prvi put privukla pažnju lekara kada je sa 65 godina, tražila lečenje zbog problema s kukom, za koje su lekari kasnije utvrdili da su jako zahvaćeni artritisom i da im je potrebna zamena. 

Kod gotovo svih ostalih ljudi takvi problemi bi bili bila iscrpljujući sa jakim bolovima, pa su lekari iz bolnice u Invernesu, nakon što je ona prošla i kroz drugu bezbolnu operaciju rešili da ispitaju o čemu se tu radi.

Prijavila je brojne opekotine i posekotine bez bolova, često bi omirisala svoje pečeno meso pre nego što bi primetila bilo kakvu povredu i te rane su brzo zaceljivale sa malo ili bez imalo ožiljaka", naveli su autori studije, piše "Independent".

Prilikom testiranja, njoj su dali i da pojede jednu od najljućih vrsta papričica na svetu, a tom prilikom nije osetila nikakvu nelagodnost osim "prijatnog grejanja" u ustima.

Tako je ona sa slomljenom rukom provela nekoliko dana pre nego što je majka nije naterala da ode kod lekara, jer joj ruka čudno izgleda.

Džo inače ima sina i ćerku, a prilikom porođaja nije osetila nikakav bol, iako nije uzimala anesteziju.

- Nisam imala pojma sve do pre nekoliko godina da postoji nešto tako neobično u tome koliko malo bola osećam, mislila sam da je to normalno. Razumevanje toga me fascinira koliko i druge ljude - rekla je ona.

Genetičari na Univerzitetskom koledžu u Londonu i na Univerzitetu u Oksfordu, identifikovali su kod Džo dve mutacije. Jednu u genu zvanom Faah (Hidrolaza masno kiselinskih amida), koji je dobro poznat istraživačima bola.

FAAH gen igra ulogu u endokanabinoidnom sistemu organizma, delovima centralnog nervnog sistema koji igraju ulogu u bolu, pamćenju i raspoloženju i na koje deluju jedinjenja iz kanabisa. 

Takođe su pronašli drugi gen, koji je prethodno bio otpisan kao "otpadni DNK" bez korisne svrhe. Sada se čini da ovaj gen, koji su nazvali "Faah-Out", kontroliše Faah gen, a kod Džo Kameron ga isključuje.

Pored njenog zaceljivanja rane i neosetljivosti na bol, u testovima anksioznosti i depresije Džo je dobila rezultat "nula" i rekla da nikada ne paniči u opasnim situacijama - kao u nedavnoj saobraćajnoj nesreći.

Zanimljivo je da majka i ćerka Džo Kameron normalno osećaju bol. Ali njen sin, koji nosi drugu, važniju mutaciju kao i Džo, ima slab osećaj bola. Nikada ne uzima analgetike i često opeče usta toplim napicima i hranom, ali ga to ne boli. Naučnici sumnjaju da je otac Džo Kameron možda preneo mutaciju na nju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading