WIZZAIR I RYANAIR U OPASNOSTI ZBOG NOVE ODLUKE EVROPSKE UNIJE? Evo šta to znači za PUTNIKE U SRBIJI

Autor:

Razonoda

13.10.2023

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o usklađivanju pravila aviokompanija o ograničenjima prtljaga koji često rezultiraju skrivenim troškovima i otežavaju upoređivanje cena

WIZZAIR I RYANAIR U OPASNOSTI ZBOG NOVE ODLUKE EVROPSKE UNIJE? Evo šta to znači za PUTNIKE U SRBIJI

Foto: pixabay.com

Evropski parlament je blizu donošenja odluke o takozvanoj “harmonizaciji” odnosno usklađenosti cena prtljaga za avionske kompanije.

Reč je o usklađivanju pravila aviokompanija o ograničenjima prtljaga koji često rezultiraju skrivenim troškovima i otežavaju upoređivanje cena.

Ukoliko Evropski parlament uspe da donese ovu osluku, ona bi mogla da ima negativne posledice, posebno za low cost kompanije kao što su Wizz Air i Ryanair koji posluju i u Srbiji.

Na svom plenarnom zasedanju u Strazburu, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se poziva na usvajanje zakonodavstva EU koje bi obavezalo aviokompanije da postave jedinstvene standarde za veličinu i cenu ručnog prtljaga, saopštio je Evropski parlament -prenosi hvg.hu.

Važan princip poslovanja avio kompanija da svako treba da bude slobodan da odredi cene svojih proizvoda, najverovatnije će pasti u vodu. Tako će svi morati da usklade svoje cene sa trenutnim planom rezolucije.

Stručnjaci tvrde da je malo verovatno da će se ovo dogoditi, ali ako se desi, to bi moglo najviše da naškodi dvema ultra-niskotarifnim aviokompanijama poput Wizz Aira i Ryanaira.

Kako odluka još nije donesena, samim tim ona se i ne tiče putnika u Srbiji, ali ako se ona donese, svakako da bi mogla da nam znači, jer bismo najverovatnije ubuduće manje plaćali dodatni low cost prtljag u odnosu na sadašnje cene.

S druge strane, pitanje je i da li bi Wizzair i Ryanair pristali na te promene, pošto im je dodatni prtljag osnovni način zarade. Primera radi, u ovom momentu negde možete leteti po Evropi za 30 evra samo sa rancem.

U slučaju da putujete i s koferom, karta bi vas koštala daleko više jer je kofer u oba pravca obično između 70 i 100 evra. Dakle, daleko više od cene avio karte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading