SVI STANOVNICI ŽIVE U ISTOM ULAZU! Ovo je jedini grad-zgrada na svetu! Do njega se dolazi JEZIVIM TUNELOM, a kad padne kiša dešava se užasna stvar

Autor:

Razonoda

15.09.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite da živite ceo život u zgradi oko koje nema ništa. Da kad padnu kiša ili sneg nekoliko dana ne možete iz kuće i da 200 ljudi u isto vreme čeka lift. Takav grad postoji. I nije blizu nas

SVI STANOVNICI ŽIVE U ISTOM ULAZU! Ovo je jedini grad-zgrada na svetu! Do njega se dolazi JEZIVIM TUNELOM, a kad padne kiša dešava se užasna stvar

Foto: youtube.com/peter santenello

Da li ste nekada čuli za gradić Vitijer? Nalazi se na jugozapadu Aljaske i u svetu je poznat kao jedini grad-zgrada.

U njemu naime, doslovno svi stanovnici žive u istom ulazu. Zgrada ima 14 spratova, odnosno 196 stanova i oko njih – NIŠTA. Hladna pustara.

Mnogo je bizarnosti koje su u ovom gradu i oko njega. Do civilizacije ih deli mračni, jezivi tunel koji pušta jednosmerno vozila na svakih sat vremena.

To samo znači da ako automobilom krenete na posao ili u provod u drugi grad, ako zakasnite i minut pre ulaska u tunel, ispred njega ćete morati da čekate sat vremena dok ne dođe red da prođete ponovo.

Jedini put do gradića Vitijer na Aljasci nekada je bio brodom ili vozom, ali vremenski uslovi u međuvremenu su se pogoršali. Kada je železnički tunel rekonstruisan, sređen je i pomenuti tunel koji žiteljima grada-zgrade olakšava odlazak dalje.

Zgrada se zove BTI odnosno „Begich Towers Incorporated“. Pravi je betonski gigant, izgrađen da preživi granatiranje, šest meseci prejake kiše i šest meseci snega i vetra koji lomi kosti.

Stanovnici su oguglali na gužve u zgradi. U njoj postoje samo dva lifta, te je ujutro, kada je vreme za posao, nesnosna gužva. Mnogi zato idu i peške napolje.

Ako je napolju loše vreme, žitelji zgrade izlaze kroz podzemni bunker do tunela, pošto je prilaz gradu često zavejan.

Zbog silne kiše, snega i loših uslova, svi stanovnici često nose majice s natpisom „Zarobljenih Vitijera“ jer ne mogu napolje. Kiša ih naročito iritira. Kažu da lakše podnose sneg, jer, kad je kiša, sve je sumorno i turobno. Loš osećaj.

Ipak, nije sve tako crno. U zgradi i oko nje postoje dve prodavnice, restoran, pošta, knjižara, čak i crkva. Ukratko, najosnovnije za privid normalnog života.

Zbog prevelike skučenosti, u zgradi su česte svađe među stanarima, ali na sreću bez posledica. Stanovnici su poput disfunkcionalne porodice. Vremenski uslovi prečesto ih teraju da rade od kuće i ne napuštaju zgradu, pa svi znaju sve o svima i jedni drugima često gledaju kroz prozor u supu ili spavaću sobu.

Poslednja novinarka koja je bila u BTI zgradi bila je Brenda Tolman iz CNN-a. Malo je reći da je bila uzrujana posle boravka.

„Vrlo klaustrofobično mesto. Prepuno tenzije i jezivih osećanja. Tunel koji ih spaja sa civilizacijom je poput horora. Ne daj Bože da mu bude blokiran ulaz/izlaz. Ipak, čini mi se da vlada sveopšta tolerancija među stanarima“, rekla je Tolmanova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading