VEROVALI ILI NE: U našem komšiluku nalaze se najkraća reka i najmanji grad na svetu! Meštani imaju samo jednu poruku za TURISTE

Autor:

Razonoda

31.08.2023

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interesantno je da ni reka a ni grad nisu uvršteni u Ginisovu knjigu rekorda. Još interesantnije, turistički vodiči retko navode grad i reku kao primer atrakcije

VEROVALI ILI NE: U našem komšiluku nalaze se najkraća reka i najmanji grad na svetu! Meštani imaju samo jednu poruku za TURISTE

Foto: youtube.com/pavel mareš

Za neke čudesne prizore na ovoj planeti, srpski turisti ne moraju da idu daleko. Ponekad se zanimljivi prizori nalaze na dohvat ruke.

U ovom slučaju, jedan kuriozitet biser je Istre, dok je drugi u srcu Dubrovnika! Tu se nalaze najkraća reka i najmanji grad na svetu.

Najkraća reka zove se Ombla i duga je, pazite sad – samo 30 metara. Dok se njen vodotok prostire na svega 30 metara, Galebov kamen urezan je u podnožju stene. Interesantno je da se Dubrovnik pijaćom vodom snabdeva sa svog izvora od 1438. godine.

Prava je šteta kako turistički vodiči putnicima koji dolaze u Dubrovnik nikada ne naglašavaju da grad ima najkraću reku na svetu, jer bi to svakako bila daleko veća atrakcija nego što je sad.

Što se najmanjeg grada tiče, njegovo ime je Hum i nalazi se u Istri. Početkom prošlog veka u njemu je živelo respektabilnih 976 stanovnika, ali po završetku Drugog svetskog rata, taj broj je opao. Tada je bilo samo 86 stanovnika, a danas – 20.

Zanimljivo je da Hum i dalje nosi pojam grada, iako nema semafora, saobraćajnih znakova, gradskih kuća i kafića i restorana. Nema gotovo ništa. Samo jednu prodavnicu, piše putnikofer.hr.

Pomalo je nejasno kako Hum nije do sada osvanuo u Ginisovoj knjizi rekorda. Inače, ovo malo meštana koji žive u Humu imaju uvek samo jednu poruku za turiste, ako slučajno nabasaju na grad - "nemojte da ga prljate".

Hum nije jedini takav maleni grad u Hrvatskoj. Zemlja je poznata po velikom broju ostrva u Jadranskom moru, a na nekima od njih živi samo 100 ili 200 stanovnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading