TIKTOK IZAZIVA ZAVISNOST! Doneta odluka koja će do temelja uzdrmati aplikaciju

Autor:

Razonoda

16.10.2023

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aplikacija iskorišćava decu i mlade, ali i njihove roditelje, navodeći ih da kompulsivno konzumiraju sadržaj na njoj

TIKTOK IZAZIVA ZAVISNOST! Doneta odluka koja će do temelja uzdrmati aplikaciju

Foto: pixabay.com

tiktok

Američka savezna država Juta podigla je tužbu protiv vlasnika aplikacije TikTok, u kojoj ih optužuju za manipulisanje mladima, zavaravajuće poslovne prakse i štetan uticaj na mentalno zdravlje

Prva američka savezna država, koja je najavila zabranu korišćenja TikToka, bila je Montana, a prva koja je protiv kineske društvene mreže podigla tužbu je nešto južnija savezna država, Juta. Tamošnja kancelarija za zaštitu potrošača je zvanično pokrenula tužbu protiv TikToka i njegovog vlasnika ByteDancea.

Iako su dosadašnje zabrane, od Montane preko zvaničnih institucija SAD-a, kao razloge navodile problematično upravljanje privatnim podacima, u slučaju Jute povod za tužbu je nešto drugačiji – oni navode da ova aplikacija negativno utiče na korisnike, pre svega one mlađeg uzrasta, prenosi bug.hr.

TikTok, stoji u tužbi, "ima moćne manipulativne algoritme, uporedive s kockarskim aparatima", koji izazivaju zavisnost i "zaokupljaju pažnju mladih korisnika širom sveta, 24 sata na dan".

Tužioci navode da je rezultat takvih algoritama sasvim svesno manipulisanje korisnicima, kako bi se oni "zakačili" na aplikaciju, s koje ne mogu da odu. Aplikacija, navodi se, iskorišćava decu i mlade, ali i njihove roditelje, navodeći ih da kompulsivno konzumiraju sadržaj na njoj.

Tužba je zvanično podignuta na državnom sudu, a vladajući od ByteDancea zahtevaju da se prilagodi tamošnjim propisima o zaštiti potrošača, primarno kad se radi o njihovoj bezbednosti i dobrobiti.

Tužioci zahtevaju suđenje pred porotom i plaćanje propisanih kazni za kršenje zakona. Pominje se više od 300.000 dolara u odštetama i još toliko u obliku novčane kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading