POSTOJI 30 GODINA, A NIKO O NJEMU OVO NIJE ZNAO: Konačno je otkriveno šta predstavlja skraćenica YAHOO!

Autor:

Razonoda

06.09.2023

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavio se pre Googlea i Facebooka, putem njega smo svi prvi put surfovali i otvarali i-mejl adrese čekajući novi milenijum, a da nismo ni znali šta ova kompanija u nazivu znači

POSTOJI 30 GODINA, A NIKO O NJEMU OVO NIJE ZNAO: Konačno je otkriveno šta predstavlja skraćenica YAHOO!

Foto: techtarget.com printscreen

Kada su ga krajem 1994. godine osnovali tadašnji svršeni diplomci Dejvid Fajlo i Džeri Jang, Yahoo je bio nešto potpuno novo, nepoznato svetu. Internet se tek rađao.

Niko nije ni mogao da pretpostavi da će godinama kasnije Yahoo predstavljati glavnu konkurenciju Googleu, kao i da niko do danas neće znati šta ta skraćenica u nazivu zaista znači.

Fajlo i Jang nisu imali nameru da kriju pravo značenje, jednostavno – niko ih nije pitao.

Tek ovih dana, na Redditu je otkriveno šta predstavlja Yahoo!

- Yahoo je, za one koji ne znaju skraćenica za ‘Još Jedno Hijerarhijski Organizovano Proročište’ (“Yet Another Hierarchically Organized Oracle’) - napisao je Redditovac blizak Yahoou.

Odmah da naglasimo, termin “proročište” u skraćenici imena u svetu informatike i kompjutera ima sasvim drugačije značenje.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

“Oracle” je za programere zapravo crna kutija (“black box”) koja je u stanju da pruži rešenje za bilo koji kompjuterski problem.

S tim u vezi, Yahoo je moguće tumačiti kao “Još Jedna Hijerarhijski Organizovana Crna kutija koja rešava sve vaše probleme”.

Yahoo je devedesetih krenuo polako ali sigurno da osvaja svet. Bio je prvi pravi internet pretraživač koji je ceo svet prigrlio, pošto se Google pojavio tek četiri godine kasnije.

Yahoo je ponudio veb pretrage, besplatne i-mejlove, mejling liste, onlajn igrice, mape, sportske informacije, muziku, mesta za šoping i filmove i video sekciju.

Vodeći ljudi u kompaniji nažalost u godinama posle osnivanja nisu imali njuha za biznis i borbu sa konkurencijom, te su, kako zaključuju Redditovci, gotovo bez borbe Googleu i Facebooku prepustili da uzmu ogromni deo novog kolača zvanog "internet i društvene mreže".

- Ako mene pitate, pravo je čudo da oni još postoje. Imali su sve, bili su prvi, a opet, dozvolili su svima da ih preteknu - napisao je jedan Redditovac reagujući na pravo značenje pojma Yahoo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading