NAJČEŠĆE ZAMKE: Kako za praznike bezbedno kupovati na internetu?

Autor:

Razonoda

19.12.2022

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovina preko interneta se ubrzano razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu. Iskustva su zaista različita, a činjenica je da e-kupovina donosi potpuno novo iskustvo za potrošače.

NAJČEŠĆE ZAMKE: Kako za praznike bezbedno kupovati na internetu?

Foto: pixabay.com

Kako su nam praznici sve bliže, mnogi će se odlučiti da kupovinu obave onlajn. A kako i ne, kada su prednosti koje kupci isticu brojne:

85% smatra da na ovaj način štedi vreme

75% da je za kratko vreme moguće je uporediti različite ponude
73% kao prednost vidi dostavu na željenu adresu
65% veći izbor proizvoda i usluga

Nažalost, kupci često nemaju dovoljno znanja da prepoznaju koja internet prodavnica posluje legalno, niti imaju dovoljno informacija kako izvršiti proveru elektronskih trgovaca, a tu je i sajber kriminal koji može da upropasti onlajn šoping.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Cena nepažnje na internetu nekada može biti veoma visoka, evo nekoliko korisnih saveta kako da budete bezbedni u online svetu i prepoznate uobičajene onlajn prevare i najčešće zamke.

Pre svega, kupujte od registrovanih prodavaca.

Kada se odlučite da nešto kupite preko interneta, pre nego što unesete lične podatke i podatke svoje platne kartice, dodatno istražite prodavca i web lokaciju, posebno ukoliko vam internet prodavnica nije poznata. Najvažnije je ustanoviti da li na stranici postoji trustmarks što je potvrda kredibiliteta i da je prodavac pouzdan.

Jedan od pokazatelja autentičnosti stranice je veb adresa koja počinje sa https:// i ima simbol zatvorenog katanca. Dodatno, kredibilnost i pouzdanost prodavca potvrđuju i oznake: Mastercard® SecureCode™ Mastercard® Identity Check™ „Verified by Visa“, ili na domaćim internet prodavnicama DinaCard.

Opreza nikada dosta i nisu samo online kupci u opasnosti. Sajber napadi se mogu izvesti i preko mejla, javnog WI-FI-ja ili preko puš poruka, pa jedno od osnovnih pravila kaže: razmislite pre nego što kliknete i zaštitite svoj uređaj od virusa.

Stručnjaci kažu da napadi na korisnike najčešće započinju slanjem mejla koji sadrži instrukcije da je neophodno kliknuti na link ili otvoriti prilog koji je u imejl poruci. Zato, oprezno sa otvaranjem mejlova posebno ukoliko ne poznajete osobu od koje vam je stigao mejl, oduprite se porivu da kliknete jer upravo taj jedan pogrešan korak može biti dovoljan da ostanete bez poslovnih podataka, porodičnih fotografija ili novca na bankovnom računu.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Imajte na umu da javni WI-FI nije bezbedan. Hakeri su veoma aktivni upravo na javno dostupnim i besplatnim Wi-Fi tačkama. Zbog toga je preporuka da ne pristupate svojim nalozima tj ne koristite korisničko ime i lozinku kada besplatno pristupate internetu na javnim mestima, naročito ne nalozima za korišćenje bankarskih onlajn aplikacija. Nikada ne znate ko sve može da se nađe među gostima kafića, „upadne“ u mrežu i ukrade vaše lične podatke.

Puš poruke kojima se promovišu proizvodi i usluge mogu biti zamka za isporuku zlonamernog softvera ili vas upućuju na sumnjive veb stranice i lažnu prodajuAko primite elektronsku poštu ili SMS sa prodajnom kampanjom, unesite adresu sa koje ste je dobili u pretraživač da biste bili sigurni da pristupate originalnoj internet prodavnici. Napadači obično koriste SMS ili e-poštu da usmere ljude na lažne veb stranice kako bi ukrali lične ili finansijske podatke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading