TVORCI DOBIJAJU UVREDLJIVE PORUKE: Napravili aplikaciju za merenje brzine automobila i izazvali kontroverzu

Autor:

Razonoda

13.04.2022

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anywhere pešaci mogu da koriste za snimanje automobila.

TVORCI DOBIJAJU UVREDLJIVE PORUKE: Napravili aplikaciju za merenje brzine automobila i izazvali kontroverzu

Foto: pixabay.com

Nova aplikacija za pametne telefone, koja korisnicima omogućava snimanje automobila kamerom i utvrđivanje da li krše ograničenje brzine, izaziva kontroverze nakon samo nekoliko nedelja na tržištu u Velikoj Britaniji.

Korisnik zatim može da sačuva snimak s brzinom vozila i generiše izveštaj. Ideja je da se ovaj izveštaj može podeliti s nadležnim telima. Aplikacija se ne može koristiti za kažnjavanje vozača u Velikoj Britaniji jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odobrilo kao sertifikovani uređaj za detekciju brzine. Aplikacija se takođe priprema za lansiranje u SAD-u, prenosi Telegraf.rs.

Speedcam Anywhere je razvio tim naučnika za veštačku inteligenciju. Međutim, njihov stvarni identitet se čuva u tajnosti jer tvrde da su primili uvredljive poruke od građana koji se ne slažu sa svrhom aplikacije.

Jedan od stvaralaca aplikacije, anonimno razgovarajući s Gardijanom, rekao je:

- Dobijamo prilično uvredljive poruke. Neki misle da nas aplikacija pretvara u državu nadzora. Na putevima se svake godine dogodi 20.000 nesreća s teškim povredama. Kako možemo da ih smanjimo? Sprečavanjem prebrze vožnje - rekao je za britanski Gardijan jedan od osnivača aplikacije.

Google u početku nije dozvoljavo objavljivanje aplikacije u svom Play Store-u, ali je popustio i u Velikoj Britaniji se aplikacija može skinuti. Apple još nije odobrio aplikaciju za distribuciju u svojoj App Store za iOS uređaje kao što su iPhone i iPad.

Za sada se ništa ne zna o širenju aplikacije na tržišta u Evropi.

Komentari (0)

Loading