ZAŠTO JE PAO FEJSBUK? Stručnjak otkrio kako je DNS srušio pola interneta

Autor:

Razonoda

04.10.2021

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internet stručnjaci smatraju da je problem koji ima kompletna Fejsbuk mreža izazvan problemima koje ima DNS.

Foto: pexels.com

Fejsbuk

 

Jedan od direktora kompanije Klaudfajer Dejn Knet objašnjava u komentaru na celu ovu situaciju da su BGP (border gateway protocol rute), koje pomažu mrežama da izaberu najbolji put za isporuku internet saobraćaja - “povučene sa interneta“.

Jedinstvena IP adresa

To praktično znači da DNS serveri ne rade. Mi ćemo sad pokušati najprostije moguće da vam objasnimo kako funkcioniše DNS i čemu DNS služi.

Svaki server na internetu ima dodeljenu jedinstvenu IP adresu koja je u obliku četiri broja razdvojena tačkama (od 0.0.0.0 do 255.255.255.255).

Na primer, ako u svoj internet pretraživač ukucate 79.101.42.69 dobićete npr. prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Nije potrebno ni da komentarišemo koliko je komplikovano pamtiti takav niz brojeva, pa tako svaki sajt ima svoju “pitomu“ adresu.

Da bi vas kucanje neke tekstualne adrese odvelo na pravi sajt, mora da postoji neki adresar. To je DNS (Domain Name Server) i postoji ih više širom sveta.

Evo ukratko šta se dešava kada otkucate neku adresu u internet pretraživaču.

Prvo se gleda da li je adresa u lokalnoj mreži ili na Internetu. Ako je na Internetu, šalju se podaci vašem provajderu koji ima svoj DNS (rekurzivni DNS server).

Internet provajder na osnovu toga zna koji autoritativni DNS da upita i njemu prosljeđuje vaš zahtev.

Kompleksne operacije

Zahtev stiže do servera sa odgovarajućom IP adresom i vi dobijete sajt.

Ovo je drastično uprošćen princip, ali vam je jasno koliko se kompleksnih operacija dešava u nekoliko sekundi nakon što pritisnete enter ili kliknete mišom i dok dobijete sajt na ekranu.

Fejsbuk još uvek nije zvanično potvrdio da je "pad" do DNS, ali internet stručnjaci smatraju da je upravo to razlog današnjeg višesatnog pada Fejsbuka, Instagrama, mesindžer servisa, aplikacija i sajtova.

- Imamo problema sa umrežavanjem i timovi rade što je brže moguće da otklone greške i obnove sve što je brže moguće - naveli su iz Fejsbuka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading