KINESKIM AUTOMOBILIMA ODZVONILO U EVROPI? Ovo nisu očekivali da će im se desiti, sad se SVE MENJA

Autor:

Razonoda

12.10.2023

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga je pokrenuta nakon što je uočen sve veći broj jeftinih električnih automobila uvezenih iz Kine u EU, čija je niska cena, po svemu sudeći, rezultat državnih subvencija u zemlji proizvođača

KINESKIM AUTOMOBILIMA ODZVONILO U EVROPI? Ovo nisu očekivali da će im se desiti, sad se SVE MENJA

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija pokrenula je istragu o subvencionisanju električnih automobila iz Kine, koja ima za cilj da utvrdi da li ta država svojim nelegalnim subvencijama šteti evropskoj automobilskoj industriji.

Evropska komisija je ove nedelje zvanično pokrenula "antisubvencioni postupak" na uvoz baterijskih električnih vozila (BEV) iz Kine.

Kroz proces ispitivanja, prvo će utvrditi da li lanci snabdevanja električnih vozila u Kini imaju koristi od nezakonitih subvencija i da li ove subvencije već nanose ekonomsku štetu ili prete da izazovu ekonomsku štetu proizvođačima vozila iz Evropske unije, prenosi Autonet.

Na osnovu nalaza istrage, Komisija će utvrditi da li je u interesu EU da koriguje efekte identifikovanih "nepoštenih trgovinskih praksi" uvođenjem antisubvencionih dažbina na uvoz električnih vozila iz Kine.

U postupku ispitivanja poštovaće se stroge pravne procedure u skladu sa pravilima EU i STO, što će omogućiti svim uključenim stranama, uključujući kinesku vladu i auto-kompanije i izvoznike, da iznesu primedbe, dokaze i argumente, saopštila je Evropska komisija.

Istraga je pokrenuta nakon što je uočen sve veći broj jeftinih električnih automobila uvezenih iz Kine u EU, čija je niska cena, po svemu sudeći, rezultat državnih subvencija u zemlji proizvođača.

Ukoliko bude potrebe za uvođenjem novih naknada (poreza), one će biti preliminarno uvedene tokom prvih devet meseci od otvaranja istrage, a konačne odluke o merama biće donete u četiri meseca nakon toga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srdjan

21.10.2023 00:05

Ovi poludeli skroz.