SUMANUTO: Studenti stvorili električni automobil koji je sa SAMO JEDNIM punjenjem baterije prešao skoro 2.600 kilometara, evo i kako!

Autor:

Razonoda

15.09.2023

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o novom svetskom rekordu, pošto su mladići iz Nemačke stari oborili za čak 1.000 kilometara

SUMANUTO: Studenti stvorili električni automobil koji je sa SAMO JEDNIM punjenjem baterije prešao skoro 2.600 kilometara, evo i kako!

Foto: pixabay.com

Kako je ovo moguće? Ceo svet danas se pita kako su studenti Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) stvorili takav tip električnog automobila da je sa samo jednim punjenjem baterije prešao tačno 2.573 kilometra.

Mladi Nemci oborili su dosadašnji rekord za čak 1.000 kilometara, a prema prvim njihovim izjavama, u stanju su da razviju mašinu koja bi mogla da ide i više od toga s jednim punjenjem baterije.

Električni automobil nazvan ‘Muc022‘ kružio je u praznom hangaru na aerodromu Minhen 99 sati kako bi oborio svetski rekord.

Baterija od 15,5 kWh ispraznila se posle tačno 2.573,79 kilometara.

- Studenti su se pre svega oslanjali na dobro promišljenu aerodinamiku i laganu konstrukciju - navodi se u saopštenju za javnost.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Vozilo je trošilo samo 0,6 kWh na 100 kilometara. U 2016. godini tim iz Minhena već je postavio svetski rekord za najefikasniji električni automobil. Pri prosečnoj brzini od 25 km/h njihovo vozilo trošilo je 0,81 kWh na 100 kilometara.

- Bezbrojni sati rada utrošeni su u pripremu za rekord. Utoliko nas još više raduje što sada držimo svetski rekord. Muc022 je već bio uspešan na nekoliko takmičenja, a sada je ovo kruna uspeha. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali - poručili su iz TUfast Eco tima.

Kako prenosi Electrive, električni automobil nazvan Muc023 iz studentske inicijative pod nazivom ‘TUfast Eco‘ predstavljen je u maju ove godine i težak je samo 65 kilograma.

Međutim, kako bi postavio svetski rekord, tim je koristio stariji model, Muc022, koji ima 75 kilograma, ali je dodao veću bateriju koja je dovela ukupnu težinu, bez vozača, do 170 kilograma.

Stručnjaci iz sveta automobila ali i aerodinamike u neverici su poručili da bi ovakav model automobila bio sjajno rešenje za ceo svet u drugoj polovini 21. veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading