NEKO VAM JE NA LETOVANJU UKRAO PASOŠ ILI KARTICE? Evo kako da u TRI POTEZA spasite stvar

Autor:

Putovanja

07.07.2024

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i ako vam se dogodila najgora moguća situacija na odmoru - nije smak sveta. Sve se može okrenuti za 180 stepeni očas posla

NEKO VAM JE NA LETOVANJU UKRAO PASOŠ ILI KARTICE? Evo kako da u TRI POTEZA spasite stvar

Foto: Shutterstock

Verovatno najveća trauma svakog putnika na odmoru je da ostane bez pasoša ili kreditnih kartica, odnosno novčanika.

U današnjem brzom vremenu, jednako su spretni i lopovi koji od aerodroma do hotela i plaža vrebaju turiste kako da ih nasamare i ukradu im najvrednija dokumenta.

Dogodilo vam se da ste izgubili pasoš ili kreditne kartice? Nebitno da li vam je neko ukrao podatke ili ne, ostali ste bez najvrednijih dokumenata ali ne paničite.

Postoje tri koraka koja odmah možete da napravite:

Prvi je da u slučaju gubitka ili krađe dokumenata, odmah obavestite policiju zemlje u kojoj se nalazite i zatražite potvrdu o gubitku.

Važno je napomenuti da u nekim zemljama može biti problem dobiti potvrdu ako ne znate tačan broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte koje ste izgubili.

Pre putovanja, preporučuje se da te podatke zabeležite na sigurnom mestu, kao i da ponesete fotokopije pasoša i drugih važnih dokumenata.

Nakon prijave policiji, drugi korak je da posetite najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo svoje zemlje kako biste dobili putni list koji vam omogućava povratak kući.

Ovaj dokument vam ne dozvoljava putovanje u druge zemlje, već samo povratak u svoju zemlju prebivališta, u ovom slučaju Republiku Srbiju.

Takođe, važno je imati na umu da u nekim zemljama može biti potrebna viza, što takođe možete rešiti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Treći korak, ako ste izgubili novac ili platnu karticu, pored prijave policiji, obavezno obavestite banku koja vam je izdala karticu.

Ukoliko ste ostali bez svih novčanih sredstava i nemate načina da se vratite kući, postoji mogućnost da vam prijatelji ili porodica uplate novac na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje vam potom može isplatiti novac na licu mesta.

Vaši rođaci ili porodica mogu kontaktirati Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu kako bi dobili precizne informacije o transferu novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading