OVA SITNICA VAM MOŽE UPROPASTITI LETOVANJE! Srpska porodica na granici sa Grčkom proživela dramu

Autor:

Putovanja

18.06.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što spakujete kofere, proverite vaše putne isprave

OVA SITNICA VAM MOŽE UPROPASTITI LETOVANJE! Srpska porodica na granici sa Grčkom proživela dramu

Foto: Shutterstock

Ako se ovih dana spremate za letovanje , važno je da proverite vaša dokumenta kako biste izbegli potencijalne probleme na granicama i aerodromima. Kako pišu domaći mediji,jedna takva situacija desila se porodici iz Srbije koja je krenula u Grčku.

Kako pričaju, oni su uplatili letovanje na Zakintosu. Uzeli godišnje odmore i krenuli na put. Međutim kada su stigli na aerodrom usledio je šok. Prilikom čekiranja zaposleni su uočili da je detetu istekao pasoš. Kada su pogledali pasoš roditelji su shvatili da je detetu pasoš izvađen pre četiri godine, a deci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine.

Tako su morali da se vrate sa aerodroma i potraže alternativno rešenje kako im ne bi propao uplaćeno letovanje. Sada pokušavaju po hitnom postupku da završe dokumenta, pa da autom otputuju do Zakintosa, jer avioni na toj relaciji idu na svakih 7 do 10 dana. Iz agencije su im rekli da će im u svakom slučaju sačuvati rezervisan apartman ukoliko uspeju da stignu bar na par dana i tako im ne propadne u potpunosti uplaćen aranžman.

Foto: Printscreen/Instagram/grckainfo, Shutterstock

 

Pre nego što spakujete kofere, proverite vaše putne isprave:

da li je pasoš važeći

da li je pasoš viziran, ukoliko putujete u državu za koju je potrebna viza
da li imate druga dokumenta koja mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete
da li je važeća vozačka dozvola
da li je važeća saobraćajna dozvola
da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti, ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropske ili slične destinacije.

Ukoliko putujete sa decom, važno je proveriti njihove pasoše, ako su izvađeni pre par godina, da li su istekli, jer dečiji pasoši kratko traju.

Period važenja dečijih pasoša:

za decu mlađu od 3 godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine
deci od 3 do 14 godina pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina
deci starijoj od 14 godina, kao i odraslim osobama pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Ako su gore navedeni dokumenti uredni, nakon toga proverite koje uslove je potrebno ispuniti za zemlju koju planirate da posetite. Ove informacije možete pronaći na sajtovima ambasada ili konzulata zemlje koju planirate da posetite. Takođe, možete se konsultovati sa agencijom za putovanja koja može pružiti dodatne informacije i savete. Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka objavljene su opšte preporuke pre putovanja.

Uslovi za putovanja

Takođe važno je znati da svaka zemlja ima različite zahteve za važenje putnih isprava. Evo šta trebate znati o Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Egiptu i Crnoj Gori.

Ako putujete u Grčku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca od trenutka kada planirate da napustite Grčku.

Za putovanje u Tursku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje 150 dana od dana kada planirate da uđete u zemlju.

Za ulazak u Španiju vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca od datuma kada planirate da se vratite.

Za putovanje u Hrvatsku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca od datuma kada planirate da se vratite.

Za putovanje u Albaniju, dovoljno je da imate važeću biometrijsku ličnu kartu ili pasoš.

Za putovanje u Egipat, potrebna vam je turistička viza, koju možete dobiti na aerodromima širom zemlje. Ako putujete preko aerodroma u Kairu, preporučuje se da ranije pribavite vizu preko diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Za putovanje u Crnu Goru, možete ući sa važećim pasošem ili sa važećom ličnom kartom.

Za sve navedene zemlje nije potreba viza. Takođe državljani Republike Srbije mogu da putuju u bilo koju zemlju koja je članica Evropske unije sa biometrijskim pasošem, bez obaveze viziranja.

Ako vaša putna isprava nije važeća, možete biti sprečeni da pređete granicu, što može dovesti do otkazivanja vašeg putovanja. Takođe, ako ne ispunjavate uslove koje zahteva zemlja koju planirate da posetite, možete biti odbijeni na granici, što može dovesti do dodatnih troškova i stresa.

Preporučuje se da ove informacije proverite na zvaničnom sajtu nadležnog ministarstva ili da kontaktirate konzularno predstavništvo zemlje u koju putujete pre nego što krenete na put.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading