Evo šta se događa s posteljinama ako ih ne menjate svake nedelje!

Autor: cosmopolitan.rs

Lifestyle

10.11.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od ključnih beauty saveta kojeg bi se svako trebalo da se pridržava definitivno je menjanje posteljina jednom nedeljno. Ovde u pitanju nije samo lepota, već i osobna higijena i povrh svega zdravlje. Krevet bi trebalo da bude sigurno i čisto mesto, u kojem se možete potpuno opustiti, a prljave posteljine kvare ceo ugođaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

No, verujemo da i dalje postoje mnogi koji se ne pridržavaju ovog pravila, najčešće zbog lenjosti, a upozorenja profesora mikrobiologije i patologije Philipa Tiernoa s NYU-a konačno mogu da vas nateraju da usvojite naviku menjanja posteljine jednom nedeljno, jer su posledice sledeće:

- Na posteljinama se tokom nedelje skupljaju velike količine čestica prljavštine i ljudske kože. Te čestice prava su "poslastica" za grinje, čiji izmet može izazvati opasne alergijske reakcije - objasnio je profesor.

Također, prljave posteljine pravo su leglo gljivičnih infekcija, prašine, a sve to može izazvati iritacije na koži, kijanje, svrab u očima i brojne druge negativne reakcije u telu.

I tu nije kraj! Neke bakterije, poput stafilokoka, mogu preživeti i pranje, ako posteljine nisu oprane pod dovoljno visokom temperaturom. A iako ova bakterija inače živi na ljudskoj koži, ako uđe u krv putem neke rane, u nekim slučajevima može biti čak i kobna, upozorio je profesor. 

Zato možemo zaključiti da redovnim pranjem posteljina ne čuvate samo lepotu, već i svoj život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading