Loše priče na forumima o porođaju rađaju sve veći strah kod trudnica

Autor: Republika

Lifestyle

22.09.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U moru trendova koji su pokrenuti sa društvenih mreža u poslednje vreme ističe se onaj koji porođaj tretira kao horor priču iz života svake žene.

Ilustracija

Postoje priče koje mogu da pomognu ženama koje bi uskoro trebalo da rode, ali kritičari kažu da ova "strašna" iskustva mogu dovesti do razvoja odbojnosti prema rađanju, pa tako i prema trudnoći i majčinstvu.

Forumi poput Mumsneta i Netmumsa, pa i mnogi drugi koji se tim temama bave, platforme su gde majke i buduće majke razmenjuju svoja iskustva bez obzira koliko su detalji svake priče zastrašujući. 


To su mahom priče kako je to strašno. Negativne priče koje možemo da pronađemo na internetu dovode do razvoje anksioznosti među ženama, posebno onima koje su trudne i pred porođajem i čitaju takve priče. 

Oko 14 odsto žena pati od tokofobije - parališućeg straha od porođaja, kako su pokazala istraživanja, ali posebno zabrinjava činjenica što je njihov broj u konstantnom porastu od 2000. godine. 

Istraživanje na ovu temu je sprovedeno nakon što je zabeležen porast broja zdravih trudnica koje samoinicijativno traže porođaj carskim rezom, piše "Independent". 

Žene se obraćaju u kasnom studijumu trudnoće i mora da se raditi sa njima da bi se rešio njihov strah od porođaja. 

Međutim, kako kaže osnivač portala Mumsnet Džastin Roberts anegdote iz porođajne sale mogu pomoći trudnicama, bez obzira na detalje tih neugodnih iskustava. 

"Naši korisnici smatraju da odrasle žene imaju pravo da znaju čitav spektar iskustava i onoga što se događa tokom porođaja, bez obzira da li je reč o predivnim ili negativnim iskustvima. Većinom se poruke koje se mogu čuti fokusiraju na ono pozitivno pa se mnoge majke pitaju, posle porođaja, zašto im niko nije rekao istinu o tome koliko strašno to može da bude". 

Urednica foruma Netmums Eni O' Liri razočarana je tvrdnjama kako stranice poput njihovih podstiču strah od rađanja. 

"Svako iskustvo je drugačije i iza svake 'horor' priče kako ju ju nazvala Džouns, postoje i priče onih žena koje će reći samo dobre stvari o svom iskustvu". 


Da u ovom slučaju krivicu ne bi trebalo svaljivati na društvene mreže smatraju i u britanskoj agenciji za savetovanje oko trudnoće u kojoj ističu važnost takvih foruma kao mesta razmene iskustava žena, bila ona dobra ili loša. 

Takve priče pružaju zdravstvenim radnicima i političarima uvid u potrebna poboljšanja celog sistema. 

Naglašavaju kako iskustva žena sa porođaja, bez obzira kakva ona bila, ne bi trebalo osuđivati ili kritikovati, bez obzira što je često reč o iskustvima koja bi mogla zaplašiti druge buduće majke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading